Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. října 2017 19:07
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Americká vláda posílá Irvinovi 300 marihuanových jointů každý měsíc již 34 let. Bez nich by již pravděpodobně nežil

ZAJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložit Uložené

Irvin Rosenfeld kouří svou marihuanu zcela legálně.

Život Irvina Rosenfelda vypadá z jednoho úhlu pohledu jako divoký sen milovníka marihuany. Za posledních 34 let vykouřil přibližně 135 tisíc marihuanových jointů a nejlepší na tom je, že všechny jointy získal legálně a dokonce přímo od federální vlády Spojených států amerických.
 
Život by sis s ním však nechtěl vyměnit nikdo z nás, protože Irvin odmalička trpí vzácným syndromem, který mu způsobuje ukrutné bolesti. Syndrom mu lékaři diagnostikovali ještě v době, kdy měl pouze 10 let, a postupně se s ním naučil žít jen díky tomu, že mu neustále předepisovali silné léky na bolest. Velká část jeho kostí byla pokryta nádory a předpovědi doktorů nezněly vůbec pozitivně, protože v nejhorším případě se měly nádory začít rozšiřovat a on měl zanedlouho zemřít. Nejlepší předpověď počítala s doživotním přísunem léků proti bolesti, ale během svého vysokoškolského studia objevil Irvin zázračný lék.


Doporučeno
Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor) Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení je možné sehnat pervitin i steroidy. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor) 25. července 2023 6:00

I když dlouho odmítal, nakonec si s kamarády zakouřit marihuanu a pak zjistil, že bolest se jaksi vytratila. Do té doby nedokázal sedět ve stejné poloze déle než 10 minut, avšak po vykouření marihuany byl jako vyměněný a klidně hrál šachy i více než půl hodiny. Marihuanu později s určitostí identifikoval jako zdroj své úlevy a postupně začal bojovat o legální využívání jejích medicínských vlastností.
 
Irvin se v roce 1977 setkal s Robertem Randallem, který jako první člověk dostal od americké federální vlády povolení ke vstupu do speciálního programu, v jehož rámci dostával pacient speciálně vyšlechtěnou marihuanu pro lékařské účely. Podíl aktivní látky THC je v ní pouze kolem 4 procent, ale medicínské vlastnosti si i tak zachovává, a tak Robert pomohl Irvinovi a po dlouhých měsících žádostí a byrokratického boje vládní agentura zahrnula Irvina do programu Investigation New Drug. V roce 1992 americká vláda program ovšem zrušila a zůstalo v něm pouze 13 posledních pacientů, které se rozhodla podporovat i nadále, a tak Irvin každých pět měsíců dostane zásilku se šesti nádobami.


V každé z nich se skrývá 300 jointů na následující měsíc a všechny pocházejí z University of Mississippi, kde se pěstuje jediná federální marihuana v celých Spojených státech amerických. Pokud ještě i dnes někdo pochybuje o tom, že marihuana má své medicínské výhody, Irvin všem vzkazuje, že právě on je žijícím důkazem o tom, jak moc může člověku pomoci. Irvin dodnes pracuje ve velké bezpečnostní firmě a žije relativně obyčejný život, avšak jak sám říká, kdyby nebylo marihuany, zřejmě by už nežil.

Domů
Sdílet
Diskuse