Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. listopadu 2017 13:48
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

V Libyi má lidský život hodnotu 9 000 korun. Novodobí otrokáři nutí zoufalé Afričany do tvrdé práce bez odměny

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Otroky se dnes stávají ti nejzoufalejší lidé toužící po záchraně.

800 dinárů,“ říká licitátor. „900. 1000. 1100. 1200. Prodáno.Za 1 200 libyjských dinárů se prodala dvojice nových otroků, tedy přibližně 19 000 korun, popisují situaci na trhu s lidmi reportéři ze CNN. Oba chlapci byli popsáni jako velcí silní muži s rukama vhodnýma pro práci a pocházejí z Nigérie. Ve velkých městech Libye se totiž konají otrocké aukce, kde si mohou lidé sehnat svého otroka za směšné peníze. Potřebuješ zlatokopa? „Toto je zlatokop, velký silný muž, bude kopat,“ zakřičel by licitátor. Částky lidé vykřikují po padesátce nebo stovkách a celá aukce trvá přibližně jednu jedinou minutu.

Otroci pocházejí z okolních zemí postižených různými ekonomickými, sociálními či politickými krizemi. Obvykle jde o uprchlíky, ale nemusejí právě souviset s aktuální kauzou na Středním východě. Přes Libyi utíkají zejména Nigerijci, Alžířané, Súdánci a Eritrejci a snaží se najít lepší příležitosti v Evropě, přičemž využívají nelevnou pomoc zkušenějších, kteří jim garantují cestu přes Středozemní moře. Různé události však zapříčinily, že lodí do Evropy odplouvá méně a podlí převaděči uprchlíky vedou na otrocký trh místo toho, aby jim zajistili nový život.

Vypátrat otrocký trh je pro úřady náročné a v Libyi se jich nachází přibližně deset. Poschovávané jsou v menších městech (například Zuwara, Alzintan či Gadamis). Vyvolávací cena lidí často začíná jen na 9000 korunách. Otroctví tak existuje i ve 21. století, a i když z moderních zemí už dávno vymizelo, zlo nerovností se rozmáhá dále a životy za to platí nevinní a zoufalí.


Domů
Sdílet
Diskuse