Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. prosince 2017 19:03
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Lékaři nevěděli, jak se zachovat při zachraňování života muže se zvláštním tetováním. Na těle měl vyznačeno, aby ho neoživovali

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Tetování, které rozhoduje o životě či smrti.

Jednoho dne si smrt přijde po každého z nás, ale i tak existuje šance, že se ocitneš ve správném čase na správném místě a shodou okolností tě stihnou dopravit do nemocnice, kde ti zachrání život. Lékaři a sestřičky takto zachraňují tisíce životů každičký den, přičemž často se setkávají s nejrůznějšími lidmi. Zaměstnanci na jedné floridské pohotovosti však nedávno řešili případ, který by zarazil zřejmě i lidi se schopností zachovat chladnou hlavu.

Do nemocnice byl přivezen 70letý muž, který měl chronickou nemoc plic, cukrovku, nepravidelný srdeční tep a v krvi i větší množství alkoholu, avšak přivezli ho už v bezvědomí a lékaři při pokusu o oživování narazili na jeden etický i právní problém. Muž měl na svém těle vytetovaná slova DO NOT RESUSCITATE, slovo NOT bylo dokonce i podtrženo, a pod nimi byl vytetovaný i jeho vlastní podpis. Lékaři v první chvíli přání na hrudi muže ignorovali, ale okamžitě kontaktovali i etický tým nemocnice, který se začal případem okamžitě zabývat.

Úsilí lékařů nejdříve udržovalo pacienta v bezvědomí naživu, zatímco etický tým analyzoval celou situaci, což nebylo nejlehčí, protože muže do nemocnice přivezli bez jakékoli identifikace. Rozhodnutí etického týmu nakonec znělo, že tetování vyjadřují skutečné přání daného člověka, a tak nemocnice podepsala potřebné papíry a pacient o několik hodin později zemřel. Ještě před smrtí se zaměstnancům nemocnice podařilo nalézt i jeho záznam v úřadu Florida Department of Health, kde se přání o odmítnutí resuscitace shodovalo s tetováním, a tak bylo rozhodnutí jasné. Z morálního hlediska je však pro lékaře opravdu těžké udělat rozhodnutí, které nepoznačí život člověka navždy, a tetování zatím očividně není nejlepší způsob, jak lékařům případně sdělit své přání.

Lékaři nevěděli, jak se zachovat při zachraňování života muže se zvláštním tetováním. Na těle měl vyznačeno, aby ho neoživovali
Zdroj: NEJM/University of Miami
Domů
Sdílet
Diskuse