Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. prosince 2017 11:07
Čas čtení 0:00
Radka T.

Podařilo se zachránit 170 psů, kteří by jinak skončili v polívce. Zvířata z jihokorejské farmy dostanou šanci na normální život

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zvířata chovali v otřesných podmínkách a plánovali je zabít elektrickým proudem.

Zatímco většina lidí vnímá psy jako své přátele či členy domácností a nedá na ně dopustit, v některých koutech světa to tak nemusí být. Psi včetně štěňátek někde čekají na to, až skončí v polévce, v otřesných podmínkách a často i s chorobami. Díky organizaci Human Society International (HSI) se podařilo z jedné jihokorejské farmy zachránit před jistou smrtí 170 psů. Ti tak nyní dostanou naději na normální a zejména lepší život.

Psi byly umístěni na farmě ve městě Namyangju, kde je plánovali usmrtit elektrickým proudem a pak použít do polévky. Na farmě je drželi v špinavých klecích a neměli žádnou veterinární péči. Podle HSI mnoho z nich trpělo infekcemi očí, kožními onemocněními nebo měli zraněné tlapky, což jim způsobovalo velké bolesti. Nacházela se tam různá plemena včetně mastifů, chrtů či zlatých retrívrů. Nyní je v rámci záchranné akce zaměřené na ukončení obchodování se psím masem odvezli do Spojených států, Británie či Kanady.

Na záchraně se podílela i celebrita Pete Wicks. „Vidět horor na farmě bylo jedním z nejemotivnějších zážitků v mém životě. Mého psa Erica miluji celým svým srdcem a stále jsem myslel na to, jak hrozné by to bylo, kdyby na takovém místě strávil byť jen jeden den,“ svěřil se. Vyzdvihl i to, že přesto, čím si psi prošli a jak měli zničeny například ocasy, se chovali přátelsky. Pete nyní vyzývá politiky, aby pomohli HSI tento obchod zastavit. Farma v Namyangju je však jen kapkou v moři, takových míst je jen v Jižní Koreji 17 tisíc, kde se chová za účelem jejich konzumace až 2,5 milionu psů.

Záchrana zubožených psů určených ke konzumaci však leží na srdci více lidem. Jedním z nich je i Marc Ching. Američan riskuje svůj život tím, že na vlastní pěst zachraňuje zvířata z farem v Asii. Odhaduje se, že každý rok v Asii zabijí 30 milionů psů, z toho 10 milionů v Číně. Tento průmysl je obzvláště brutální kvůli mýtu, že pokud psy před smrtí mučí, jejich maso prý chutná lépe.

Na to, aby se mu podařilo psy zachránit, se tváří jako byznysmen, který je chce koupit za účelem konzumace pro trh v USA. Namísto toho je však dostane do svého centra, kde je o zvířata nejen ukázkově postaráno, ale zároveň se jim hledá i nová rodina. Kvůli svým cestám do Asie však často čelí nebezpečným situacím. Do těch se dostane i proto, že se nechá převálcovat emocemi. Jednoho muže jednou kvůli tomu kopl do obličeje, takže se dostal do konfliktu s dalšími. Za záchranu bezbranných psů mu to však stojí.

Tlak různých organizací i jednotlivců zřejmě začíná mít kýžený efekt. Majitelé některých farem, které se podařilo zavřít, začali na svých pozemcích namísto chování psů pěstovat plodiny a věnovat se humánní obživě. Záchrana psů a zavírání farem je součástí širší strategie, cílem je povzbudit jihokorejskou vládu, aby skoncovala s tímto krutým průmyslem.

Domů
Sdílet
Diskuse