Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. prosince 2017 18:41
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Miminko se narodilo bez srdce v těle. Vanellope má křehký orgán až nad kůží a žije jen zázrakem

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Operovaná byla už 50 minut po narození.

Novorozeně Vanellope Wilkins se stalo vůbec prvním, které kdy přežilo se srdcem mimo vlastní tělo. Ano, čteš dobře. Malá holčička přišlo na tento svět se srdcem umístěným na špatné straně kůže. Syndrom nazývaný ectopia cordis postihuje jen přibližně pět z milionu dětí a dosud všechny umřely. Tmavočervený křehký orgán má umístěn přímo na hrudníku a při porodu císařským řezem se ho mohlo cokoliv dotknout. Doktoři dávali Vanellope jen přibližně desetiprocentní šanci na přežití, ale nakonec vše dobře dopadlo a svět ji nazývá Zázračný miminkem. Holčička měla původně přijít na svět až na Vánoce, ale rodiče dostali svůj dárek dříve.

O jeho život však muselo padesát lékařů z nemocnice ve Leicesteru bojovat několik hodin. První ze tří operací začala už padesát minut poté, co se miminko narodilo. Do srdce se musel zajistit stabilní přívod kyslíku a živin. Situace se tehdy poměrně stabilizovala, ale už za několik dní otevírali specializovaní lékaři díru v hrudníku, přes kterou se mělo srdce umístit na jeho správné místo. Poslední operace se zase postarala o to, aby srdce nenaráželo o její žebra, k čemuž pomohla výstelka vyrobena z kůže, kterou lékaři vzali zpod Vanellopiných rukou. Momentálně je situace mnohem lepší, než by kdokoliv mohl doufat, ale podle lékařů musí miminko ujít ještě pořádně dlouhou cestu, aby se nikdo nemusel strachovat o jeho zdravotní stav.

Domů
Sdílet
Diskuse