Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. ledna 2018 10:26
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

V televizi vyhrál rande, i když byl uprostřed série brutálních vražd. Rodney mohl zabít více než 100 žen a skončil s trestem smrti

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Rodney Alcala je jedním z nejděsivějších sériových vrahů.

Při každé procházce po ulici se ti do očí může zadívat vrah, který by tě bez váhání nechal zmizet, kdyby kolem nekráčely desítky nic netušících lidí. Není možné, abychom při pohledu na člověka dokázali přesně odhadnout, zda za sebou daná osoba nemá několik trestných činů, které policie nikdy nevysvětlila, a ještě strašidelněji vyznívá účast v televizní show, kde vyhraješ rande se sériovým vrahem, ale jeho smrtelnému sevření unikneš jen díky nečekané intuici.

V televizi vyhrál rande, i když byl uprostřed série brutálních vražd. Rodney mohl zabít více než 100 žen a skončil s trestem smrti
Zdroj: All That Is Interesting

Rodney Alcala v mládí nejevil žádné zvláštní známky toho, že by měl za pár let skončit odsouzený k trestu smrti za několik vražd, ale svět ho postupem času změnil. Už jako 12letý zažil první velký bolestivý bod ve svém životě, protože ho opustil vlastní otec a lze se jen dohadovat, zda právě ztráta rodičovské autority v něm nenadělala škody, které byly později základem krvelačného řádění.

Rodney byl v mládí považován za inteligentního mladého muže a krátce před dovršením dospělosti vstoupil do americké armády, kde dlouho nevydržel, protože ho po čtyřech letech museli propustit. Stále teprve 21letý muž už  dále nedokázal zvládat stres, psychické a nervové napětí a po zhroucení mu lékaři diagnostikovali psychopatii. Navzdory diagnóze Rodney zvládl studium na vysoké škole v Los Angeles a získal bakalářský titul z umění, díky čemuž v budoucnu pokračoval ve studiu i na New York University.

Nadprůměrná inteligence ve spojení s psychopatii však nepředstavovala nejlepší kombinaci a Rodney v sobě již nedokázal udržet nahromaděnou energii. Svou první oběť, i když naštěstí nezemřela, si vytipoval během její cesty do školy. Tali Shapiro bylo v té době pouhých 8 let, a tak si Rodney jen potvrdil, že ho přitahují dívky v téměř jakémkoliv věku, přičemž později vyšlo najevo, že ho vzrušovali i mladí chlapci.

Tali měla jediné štěstí v tom, že si ji někdo všiml nastupovat k Alcalovi do auta a svědek je sledoval až do bytu, kde ji zbitou a znásilněnou našli policisté, ale Alcala ji nestihl zabít. Po útěku, který se mu podařil, ho americká FBI zařadila mezi nejhledanější zločince ve Spojených státech amerických a Alcala přesto odjel do New Yorku, kde měl zabít mladou letušku a do rukou policie se dostal jen díky plakátu na poště, kterého si všimly dívky z dětského tábora, kde Alcala vypomáhal.

V televizi vyhrál rande, i když byl uprostřed série brutálních vražd. Rodney mohl zabít více než 100 žen a skončil s trestem smrti
Zdroj: New York Daily News

Rodney byl zatčen a putoval za mříže, avšak po 34 měsících byl propuštěn na svobodu, protože tehdy zločincům v podobných případech stačilo prokázat, že se dokázali rehabilitovat a budou se moci vrátit zpět do společnosti. Tehdy ještě teprve jednonásobný vrah po dvou měsících od svého propuštění unesl mladou dívku, ale soudce ho i po tomto činu poslal do vězení pouze na dva roky a vražedný cyklus mohl začít. I přes výhrady se po propuštění dostal do New Yorku, kde vraždil znovu a po činu se zase vrátil do Los Angeles a chvilku pracoval v novinách Los Angeles Times.

Známějším se ve skutečnosti stal až v roce 1978, kdy se z nějakého důvodu přihlásil do televizní show The Dating Game. V show ho představili jako úspěšného fotografa, což ve skutečnosti byla pravda, protože Alcala vedle svých agresivních a vražedných choutek přemlouval stovky převážně mladých lidí k tomu, aby se nechali vyfotografovat do jeho portfolia. Alcala děti a mládež fotografoval zcela nahé a fotkami se pak také chlubil a právě později nalezené fotografie dodnes zaměstnávají mysl vyšetřovatelů.

Televizní show zpočátku Alcalovi přidala na sebevědomí, protože díky své účasti vyhrál rande s mladou ženou, ale přesto s ním pak odmítla jít na večeři, protože argumentovala slovy, že Alcala je příliš děsivý. Právě ona byla ženou, která si díky instinktu zřejmě zachránila život, ale s největší pravděpodobností podle psychologů vyprovokovala Alcalu a psychologicky ho přinutila vraždit dál. Psychopati jako Alcala těžce snášejí odmítnutí, což se ještě znásobilo kvůli tomu, že vrah vyhrál rande před očima stovek tisíc lidí v televizi.

Od momentu, kdy musel jako vítěz a zároveň jako poražený opustit televizní studio až do chvíle, než ho konečně zatkli policisté, zavraždil Alcala ještě minimálně další tři ženy, avšak jeho skutečná bilance by podle vyšetřovatelů mohla být strašidelně vysoká. Alcala si jako svou poslední oběť vyhlédl mladičkou 12letou dívku Robin Samsone, čímž jen potvrdil, že neměl problém ani s pedofilií, a i když ho k činu následně díky precizní práci vyšetřovatelů připojilo několik důkazů, Alcala ve vězení dokonce napsal knihu. V ní vraždu malého děvčete popřel.

V televizi vyhrál rande, i když byl uprostřed série brutálních vražd. Rodney mohl zabít více než 100 žen a skončil s trestem smrti
Zdroj: CDCR/Wikimedia Commons

Alcala se ani po svém zatčení rozhodně nechtěl vzdát, a tak se dvakrát dostal do soudního sporu s kalifornským vězeňským systémem a nebýt šikovných triků jeho právníků, sériový vrah už mohl být po smrti. Alcala byl sice v roce 1980 odsouzen k smrti, ale dvakrát se rozsudky podařilo zvrátit, čehož bylo dosaženo zpochybněním integrity poroty a následně i uvedením, že svědek v případě byl zhypnotizován.

Naštěstí spravedlnost si pro Alcalu přišla v rámci příprav na třetí soud, kdy ho testy DNA spojily s novými vraždami, a proto čelil v roce 2010 obžalobě z pěti vražd a dostal trest smrti, na jehož provedení si však ještě pár let počká. Nejsmutnější na celém případu je, že Alcala pravděpodobně zavraždil mnohem více lidí, než se ve skutečnosti podařilo dokázat, o čemž svědčí i více než 1000 inkriminovaných fotografií, které byly nalezeny v úschovně v americkém městě Seattle.

Policie za roky pátrání zveřejnila 120 fotografií, na kterých se nacházely osoby, nejčastěji ženy, v různých obnažených pozicích, protože chtěla, aby se oběti Rodneyho úchylných choutek přihlásily a vyvrátily s každou novou fotografií podezření, že by mělo jít o další oběť. Dodnes však v archivech zůstává přes 900 fotografií, které nebyly zveřejněny, a proto je možné, že charismatický Rodney Alcala nezabil jen pět žen, ale desítky dalších, ke kterým se on sám samozřejmě nepřizná a samotné oběti už se na policii nemají jak přihlásit.

Domů
Sdílet
Diskuse