Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. ledna 2018 14:07
Čas čtení 0:00
Radka T.

Turisté se na Bali brodí hromadami odpadků. Denně se jich na plážích objeví 100 tun

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pláže plné odpadků jsou problémem pro životní prostředí, ale i lidské zdraví.

Vyrazit na dovolenou za exotikou láká stále více lidí, přičemž mezi populární destinace se řadí i Bali. Ráj na Zemi se však nyní změnil na horu odpadků. Turisté, kteří si zaplatili za odpočinek na jinak nádherných plážích, jsou proto nešťastní, ale problém je mnohem masivnější.

Jet na dovolenou a namísto koupání či opalování se brodit hromadou odpadků, není snem snad nikoho. Přesně to teď ale zažívají turisté na čarokrásném Bali. Situace je tam tak vážná, že úředníci prohlásili „odpadkovou pohotovost“. Odpadu totiž každým dnem přibývá, a to i přesto, že ho z pláží v letovisku Kuta každý den odstraňují. Jenže Indický oceán vzápětí znovu naplaví nový a nový bordel.

Každý den pláže zaplaví až 100 tun odpadu, přičemž úřady se ho zbavují pomocí 35 kamionů a 700 pracovníků, ale ani to nestačí. „Když si chci zaplavat, není to hezký pohled. Vždy, každý den tu vidím hodně odpadků. Přicházejí z oceánu. Je to opravdu hrozné,“ shrnula situaci rakouská turistka.

BBC připomíná, že na tomto indonéském ostrově je cestovní ruch mimořádně důležitý, ale utrpět může právě kvůli problémům s odpadem. Nikdo totiž nechce trávit dny procházením se mezi odpadky. Kromě toho je to problém pro životní prostředí, zvířata i samotné lidí z hlediska zdraví. Mikroplasty totiž skončí v rybách, a pokud je lidé zkonzumují, mohou si přivodit zdravotní problémy včetně rakoviny.

Indonésie má proto cíl snížit množství odpadu o více než 70 procent, a to do roku 2025. Jenže situace posledních dnů ukazuje, že to nebude tak jednoduché. V posledních letech se znečištění dramaticky zvýšilo. „Vláda sice něco dělá, ale je to jen symbolické,“ popsal odpadový problém jistý pracovník hotelu. Z velké části za to podle něj může právě lhostejnost ostrovanů. Indonésie navíc ročně vypustí do moře skoro 1,3 milionu tun odpadu.

Bali však není jedinou oblíbenou turistickou destinací, kterou pokrylo moře odpadků. Něco podobného řešili i Chorvaté v Dubrovníku. Kvůli silnému větru se na pobřeží dostala hromadu odpadu, v důsledku čehož tam uvízly i lodě. Zoufalí z toho byly i domácí obyvatelé, protože kouzelné prostředí se během chvíle změnilo na peklo a Jadran tak čelil ekologické katastrofě.

Domů
Sdílet
Diskuse