Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. ledna 2018 18:44
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vyznáš se v etiketě? Ve společnosti existují pravidla, která je třeba respektovat, když se člověk nechce ztrapnit

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Chování ve společnosti si žádá dodržování základních pravidel.

Obchodní setkání, formální večeře v drahé restauraci či obyčejné chození po ulici. Naše společnost si za dlouhá léta svého vývoje osvojila řadu základních pravidel, která dodnes více či méně dodržujeme. Soubor všech pravidel dostal název etiketa a musíš se podle ní řídit v případě, že pracuješ v různých zaměstnáních jako diplomat či úspěšný manažer. Od několika pravidel z minulosti se již upustilo, ale mnohé zůstávají v platnosti dodnes, a tak si pár z nich přečti a možná sám uvidíš, že jsi dosud několik aktivit vykonával nesprávné.

Vyznáš se v etiketě? Ve společnosti existují pravidla, která je třeba respektovat, když se člověk nechce ztrapnit
Zdroj: battlehosts

Neodsouvej od sebe talíře po zkonzumování jídla a ani je neskládej na sebe

Pokud v restauraci dojíš, zbytečně se nezabývej tím, co je třeba udělat s talířem před sebou. V případě, že jich máš víc, nepokoušej se je skládat na sebe a ani jejich neodsouvej na bok stolu. Nech je před sebou a počkej, než je číšník nepřijde odnést.

Nikdy nepoužívej ubrousek jako kapesník, do kterého se vysmrkáš

Pokud se chceš v restauraci chovat na úrovni, nesmíš si ubrousek splést s kapesníkem. Ubrousek slouží k decentnímu otření koutků úst poté, co host dojí, ale v žádném případě do ubrousku nesmrkej. Smrkat přitom nedoporučujeme ani u stolu, raději se omluv a zajdi si na toaletu.

Nauč se, jak správně číšníkovi signalizovat, že jsi dojedl nebo že si jen dáváš pauzu

Etiketa zná několik způsobů, jak číšníkovi naznačit, že už své jídlo nebudeš konzumovat. Stačí, když se naučíš dvě základní formy ukládání příborů. Pokud vidličku i nůž položíš vedle sebe, signalizuješ tím, že jsi už dojedl a číšník ti tvůj talíř může odnést, ale pokud si jen chceš udělat pauzu, tak vidličku a nůž překřiž, díky čemuž bude číšník hned vědět, že jsi s jídlem ještě neskončil .

Vždy si z chleba odlamuj namísto toho, abys z něj ukusoval

Pokud v restauraci dostaneš pokrm, ke kterému je jako příloha chléb, je třeba si dávat pozor na to, abys rovnou nevzal do ruky jeden krajíc a nezačal z něj s chutí ukusovat. Etiketa hovoří o tom, že chleba bys sice do ruky vzít měl, ale pak bys z něj měl postupně odlamovat kusy, které se ti pohodlně vejdou do úst. Neodlamuj si zbytečně příliš velké kusy, které do úst nenacpeš jednoduše, protože si můžeš způsobit menší trapas. 

Vyznáš se v etiketě? Ve společnosti existují pravidla, která je třeba respektovat, když se člověk nechce ztrapnit
Zdroj: pxhere

Žena by měla kráčet po levé i po právě straně muže

V moderním světě si už nikdo moc nepotrpí na to, po které straně muže kráčí jeho žena, ale v minulosti (a samozřejmě do jisté míry i dnes) platila minimálně dvě základní pravidla. Ve společnosti by se měla žena objevovat po levé straně muže, aby měl on volnou pravou ruku a levou jí mohl nabídnout, aby se mohla držet. Pokud ale muž se ženou kráčí po ulici, žena by měla kráčet po jeho pravé straně, aby muž stál mezi vozovkou a ženou, čímž se předcházelo například zašpinění šatů.

Dávej si pozor na to, abys neměl lokty na stolu 

Jedno z nejzákladnějších pravidel, které jsi už zřejmě stokrát slyšel a i tak ho stokrát porušíš. Při formálnějších příležitostech by si člověk měl dávat pozor na to, aby na stůl nevyložil své lokty, protože tam nemají co dělat. Své ruce musíš kontrolovat a o hrany stolu se opírat předloktím.

Neukazuj na někoho prstem, raději použij otevřenou dlaň

Už v dětství tě zřejmě rodiče naučili, že nemůžeš jen tak chodit po ulici a začít na někoho cizího ukazovat prstem, protože je to neslušné a člověka by to mohlo znejistit či dokonce urazit. Namísto toho se doporučuje použít otevřenou dlaň. I tak bys ale měl ukazování na lidi do maximální možné míry omezit.

Neotáčej sklenici, pokud se chceš ujistit, že ti číšník nenalije alkohol

Při příchodu do restaurace se obvykle setkáš se sklenicemi, které budou otočené vrchem dolů. Pokud očekáváš, že ti číšník nalije víno či šampaňské, pohár je potřeba obrátit, ale právě díky umístění sklenic existuje i jednoduchý způsob, jak číšníkovi naznačit, že dnes alkohol pít nebudeš. Pohár stačí nechat otočený.

Otvírej dveře, pokud jsi u nich jako první, nezáleží na pohlaví

Obvykle by ses mohl setkat s pravidlem, že muž by měl v každém případě otevřít dveře pro svou ženu nebo koneckonců jakoukoli ženu, avšak moderní etiketa si již na tomto pravidle až tak nepotrpí. Kdokoliv se ke dveřím dostane jako první, ten je rovnou může také otevřít a podržet pro svého partnera, přičemž podobné pravidlo platí i v každodenním životě. Pokud jsi u dveří první a za tebou jdou další lidé, dveře jednoduše podrž, než nad nimi další člověk nepřebere kontrolu.

Než se napiješ, utři si ústa, ať nezašpiníš sklenici

Mnoho pokrmů dokáže člověku zašpinit ústa i koutky do takové míry, že pak zanechává fleky na čemkoliv, a tak je dobré dávat si pozor na pití ze sklenice. Vždy bys měl použít ubrousek na otření úst předtím, než se napiješ, abys pak na kraji nezanechal nepěkný flek.

 

Vyznáš se v etiketě? Ve společnosti existují pravidla, která je třeba respektovat, když se člověk nechce ztrapnit
Zdroj: brightside

Podávej jídlo proti směru hodinových ručiček

Na první pohled obyčejná formalita, která však funguje celkem spolehlivě již dlouhá léta. Podávání jídla proti směru hodinových ručiček v praxi znamená, že člověk by měl jídlo podávat po své pravé straně, ale ještě předtím se doporučuje oslovit i člověka po levé straně, který sedí hned vedle, zda si nechce rychle nabrat i on.

V práci vždy jako prvního představuj nejvýše postaveného člověka

Pokud se v práci dostaneš do situace, v níž musíš jednotlivé lidi představit a ještě nikdy v životě se neviděli, pak existuje jednoduché pravidlo, které tvrdí, že bys měl jako prvního představit člověka v nejvyšším společenském či firemním postavení. V případě, že budeš představovat šéfa firmy novému účetnímu, samozřejmě nezačínej účetním.

Když se s někým bavíš, vždycky si sundej sluneční brýle

Nezáleží na tom, zda je krásný slunečný den a ty musíš bez slunečních brýlí mhouřit, elementární slušnost káže, aby si je člověk dal dolů v případě, že s někým mluví. Pokud tedy na ulici potkáš starého známého, brýle si zkrátka na pár minut sundej a nezakrývej si jimi část obličeje.

Nauč se tleskat před hrudí a mírně vlevo

Pokud by ses zadíval na lidi kolem sebe v momentě, kdy je třeba tleskat, zaručeně by ses dobře zasmál způsobu, jakým mnozí lidé tleskají. Etiketa proto říká, že tleskat bys měl přibližně na úrovni hrudi, ne výše a ani níže a zároveň trochu nalevo. Teoreticky si můžeš při správném umísťování svých tleskajících rukou pomoci umístěním tvého srdce.

Při nastupování do auta si nejprve sedni, poté vlož dovnitř nohy

Zlaté pravidlo, které známé osobnosti už tolikrát porušily, aby se dostaly na titulní stránky magazínů. Při nastupování do auta si nejdříve ulož svůj zadek na sedadlo a až pak se postarej o své nohy, které už jen vložíš dovnitř.

Vyznáš se v etiketě? Ve společnosti existují pravidla, která je třeba respektovat, když se člověk nechce ztrapnit
Zdroj: howcast.com

Kašli do levé ruky, protože pravou používáš při sociálních interakcích

Množství lidí nedokáže ani dnes pochopit fakt, že při kašlání je třeba ze slušnosti zakrývat ústa, ale pokud to už člověk pochopí, pak často kašle do své pravé ruky. Pravá ruka je přitom sociální ruka, která se používá při podávání rukou či mnoha dalších společenských interakcích, a tak bys měl ústa při kašli vždy raději zakrývat levou.

Kabelku nos na levém rameně, abys měla volnou pravou ruku 

Velmi podobné pravidlo platí i při nošení kabelky. Nikdo ti nemůže přikázat, na kterém rameni bys ji měla nosit, ale je užitečnější, pokud ji máš na tom levém, protože necháváš svou pravou ruku volnou a usnadňuješ si tak sociální interakce.

Sůl i pepř vždy podávej společně, nerozděluj je

Pravidlo, které se ti možná zdá směšné, ale pepř a sůl bys měl vždy posouvat společně a neoddělovat je. Nikdy nevíš, jestli člověk vedle tebe nebude chtít své jídlo dochutit oběma, a tak je efektivnější, pokud je rovnou pošleš dohromady.

Domů
Sdílet
Diskuse