Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2018 v 17:42
Čas čtení 0:00
Radka T.

Útěk z Alcatrazu: Jedni z nejhledanějších vězňů na světě se prý neutopili, ale žili celé roky. Záhadný dopis prozradil, co se opravdu stalo

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Policie měla dostat dopis už před pěti lety. Údajný vězeň - uprchlík John v něm tvrdil, že má rakovinu.

Snad nejznámější útěk z vězení všech dob je nyní opět na přetřesu. Přestože se stal ještě v roce 1962, nové světlo do něj vnesl dopis, který však policie tajila. Pokud se zakládá na pravdě, vyvrací to, v co se dosud věřilo a vysvětluje, co se se zajatci na útěku stalo.

Psal se rok 1962. Třem mužům, Johnu Anglinovi, jeho bratru Clarenci a Franku Morrisovi, se podařilo uprchnout z kdysi nedobytného a tajemstvími opředeného vězení Alcatraz, pevnosti na ostrově. Útěk z něj byl odvážný, ale bratři spolu s Frankem si svůj plán vymysleli dokonale. Naostřenými lžícemi totiž do svých cel vyhloubili tunel a při útěku si pomohli improvizovaným člunem z pláštěnek. V celách po sobě nechali jen falešné hlavy vyrobené z mýdla a toaletního papíru. Od té doby o nich nikdo neslyšel, ale ocitli se na seznamu nejhledanějších osob a vznikly i záběry toho, jak by asi mohli muži vypadat.

Útěk, po kterém rok nato věznici zavřely, mátl vyšetřovatele a fascinoval filmaře. Tak vznikl i film Útěk z Alcatrazu. Zpět však k trojici bývalých zajatců. Ačkoli FBI případ uzavřelo ještě v roce 1979 s tím, že muži pravděpodobně nepřežili útěk přes chladné vody, žádný přesvědčivý důkaz nebyl nalezen. Navíc se objevil dopis, kde má být osud vězňů objasněn. Jeho pisatel se podepsal jako John Anglin, jeden z bratrů - bankovních lupičů.

„Jmenuji se John Anglin. Utekl jsem z Alcatrazu v červnu 1962. Ano, udělali jsme to v noci, ale bylo to těsné,“ tvrdí autor dopisu. Policie v San Francisku ho dostala už před pěti lety. Avšak až nyní ho místní televizní stanici poskytl nejmenovaný zdroj. V dopise se píše, že Johnův bratr zemřel v roce 2008 a Morris ještě v roce 2005. Samotný John měl část svého života strávit v Severní Dakotě i Seattlu, v době psaní dopisu se prý nacházel v Jižní Karolíně.

V dopise tvrdil, že má 83 let a s úřady se pokoušel o dohodu. „Pokud mi slíbíte a oznámíte v televizi, že ve vězení nebudu více než rok a dostanu lékařskou pomoc, prozradím vám, kde jsem,“ snažil se vyjednávat s tím, že trpí rakovinou. Písmo prošlo analýzou, ale výsledky byly prý neprůkazné. Přesto se pravost listu ale nedala ani vyvrátit.

Synovec bratrů však uvedl, že jeho babička roky po útěku opravdu dostávala růže s kartičkou a podpisy jejích synů. Kritiku namířil i vůči orgánům, které podle něj měly rodinu kontaktovat ohledně listu. „Tím, že měl rakovinu a umíral, mám pocit, že se mohli pokusit setkat s rodinou,“ kritizoval synovec David Widner, který už před pár lety naznačil, že vězni mohou být naživu. Bylo to kvůli zmíněným vzkazům a taky fotografii. Na základě ní si totiž myslel, že bratři se uchytili v Brazílii. Dopis od údajného uprchlíka Johna však vypověděl trochu jiný příběh.

Na snímku prý bratři Anglinovi v roce 1975.

Domů
Sdílet
Diskuse