Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. ledna 2018 17:13
Čas čtení 0:00
Radka T.

Po syrové přichází i bezlepková voda. Bizarní produkt se zařadil k nejméně užitečným trendům na světě

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Moderní lidé prý očekávají určité standardy i od obyčejné vody.

Většina celebrit odpovídá na otázku, co stojí za jejich skvělým vzhledem mimo jiné jednou společnou položkou - pijí hodně vody. A i u nás máme to privilegium, že pitné vody máme dostatek. Není nic jednoduššího, než napustit si ji z kohoutku a pořádně se napít. Proto překvapují nové trendy, které se však zdají být mimořádně zbytečné. Jako například snaha prodávat bezlepkovou vodu.

Přestože se říká, že bychom si měli pořádně všímat označení na baleních potravin, je přinejmenším podivné, proč se na lahvi vody nachází štítek, který má hlásit, že je bez GMO i lepku. Prémiová voda je prý certifikovaná i organická, výše zmíněné informace o ní však nejsou nijak užitečné.

Voda s názvem Clara je prý určena pro lidi, kteří si zakládají na svém životním stylu a také obyčejná voda by podle nich měla mít jisté standardy. V tomto případě se mohou lidé spolehnout na to, že voda Clara je „zaručeně bezlepková s překvapivě osvěžující chutí“. Pochází z Kanady a nabízejí ji ve skleněných lahvích. Na jejich výrobě se podílejí řemeslníci na Dálném východě.

Společnost Clara Water sídlí v Torontu a jejím cílem je vytvořit nejlepší vodu na světě, Stoprocentně bezlepkovou. Její distributoři i koncoví zákazníci si prý prostě zaslouží kvalitní vodu.

Web celiac.com nabízí čtenářům protiotázku: „Koupili byste si pravděpodobněji vodu označenou jako bezlepkovou? Cítili byste se bezpečněji?“ Za tím, že se čistou vodu v láhvi snaží někdo přeměňovat na prémiovou a naznačovat, že se v ní může nacházet něco, co tam vlastně ani neexistuje, tak lze hledat spíše marketingový faktor či prázdné marketingové sliby, doplňuje web pro celiatiky. Umisťování bezlepkových etiket na láhve tak vlastně zákazníkům nijak nepomůže přijímat lepší rozhodnutí ohledně výběru vody, ale je jen zmate, aby nesprávně věřili tomu, že některé vody mohou opravdu obsahovat lepek.

Informace o bezlepkové vodě přišly jen krátce po tom, co se uvědomělí lidé zhrozili nad jiným trendem - raw vodou. Syrová či živá voda pocházející přímo ze země a bez jakýchkoliv úprav prý dokáže posílit zdraví. To však není pravda. Vodu však začaly propagovat osobnosti známé z technologického světa a objevily se i startupy, které by se jí chtěly zabývat. Odborníci však zvedají varovný prst. Neošetřená voda totiž může obsahovat bakterie nebezpečné pro lidi, ale i zvířecí výkaly.

Podobně jako Clara Water je i společnost Live Water (raw voda) přesvědčena o tom, že jen její voda je opravdu kvalitní a správná. Čerstvá voda získaná z pramene prý dokáže udržet rovnováhu těla, navíc podle zakladatelů Live Water obsahuje probiotika, která se nenacházejí nikde jinde. Otázkou však je, zda živá voda není až příliš živá. Podle podnikatelů je třeba si dát pozor na dobu, kdy se má vypít. Absolutně čerstvá by prý měla vydržet během jednoho lunárního cyklu, pak může zezelenat. Nezbývá než doufat, že je také bezlepková.

Domů
Sdílet
Diskuse