Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2018 v 9:24
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Kruté podmínky americké dětské práce chytají za srdce. Takto musely děti dřít před sto lety

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pětiletý chlapec pravidelně prodával noviny na americkém náměstí.

Dětská práce nabrala pořádných obrátek během průmyslové revoluce, ale ani při jejích posledních momentech počet pracujících dětí v některých částech světa neubýval. I na přelomu 19. a 20. století měli někteří zaměstnavatelé rádi levnou práci a stabilního zaměstnance. Právě na takové lidi si tehdy posvěcovala americká Národní komise o dětské práci.

A právě pro ni pracoval talentovaný fotograf Lewis Wickes Hine, který byl mimo jiné i uznávaným sociologem. Jeho fotky jsou skutečným uměním, ale jejich pravá hodnota spočívá ve vzácných zachycených momentech. Hine fotografoval a propagoval nemorálnost dětské práce, a protože byla tehdy tato část sociálního systému obyvatelstvu odvrácena, lakomí zaměstnavatelé dělali vše proto, aby v tom Lewisovi zabránili.

Továrny mu vyhrožovaly násilím i vraždami, takže se nakonec musel převlékat za hasiče či elektrikáře. Jeho práci se rozhodl ocenit Tom Marshall, který jeho díla obarvil a vynikajícímu fotografovi tak projevil pořádnou poctu. A my se tak můžeme dozvědět o praktikách, které by se už nikdy neměly opakovat.

Domů
Sdílet
Diskuse