Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. února 2018 10:19
Čas čtení 0:00
Radka T.

Chtěla zničit olympiádu v Koreji a zabila desítky lidí. Bývalá severokorejská špionka nyní varuje před Kim Čong-unem

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Lidem chce připomínat, čeho všeho je schopen severokorejský režim.

Jelikož se blíží zimní olympiáda v Jižní Koreji, nelze si nevzpomenout na časy, kdy bylo úmyslem zničit letní olympijské hry v roce 1988 v Soulu. A postavou, jejíž jméno se v souvislosti se sabotáží skloňovalo, byla bývalá severokorejská agentka Kim Hjon-hi.

Dnes už padesátnice Kim má za sebou pohnutou minulost. A zároveň je ukázkovým příkladem toho, co dokáže s lidmi udělat účelová manipulace. V souvislosti s blížící se olympiádou, kde mají Severní a Jižní Korea kráčet na zahajovacím ceremoniálu pod společnou vlajkou a vytvořit i společný tým, se rozhodla bývalá špionka promluvit.

Kim Hjon-hi celý svět varuje před tím, aby nedůvěřoval současnému vůdci Kim Čong-unovi. „Severní Korea využívá olympijské hry jako zbraň. Snaží se uniknout sankcím tím, že se drží za ruce s Jižní Koreou a chce se osvobodit od mezinárodní spolupráce,“ prohlásila. Korejský tým je proto podle ní pro Kima spíše dobrý reklamní trik.

Chtěla zničit olympiádu v Koreji a zabila desítky lidí. Bývalá severokorejská špionka nyní varuje před Kim Čong-unem
Zdroj: TASR/AP

Bývalá agentka si v souvislosti s KLDR zažila své, ačkoli není žádné neviňátko. Narodila se v Kesongu, ale část života strávila i na Kubě. Její otec byl totiž diplomat, ale rodina se později opět usadila v Severní Koreji, konkrétně v hlavním městě. Mladá Kim vynikala ve škole, ale později se ukázalo, že má talent nejen ke studiu. Vstoupila do špionážní agentury, přijala jméno Ok Hwa a podstoupila náročné tréninky. Bojové umění, střelba, rádiová komunikace či jak přežít ve volné přírodě - toto vše se v rámci tréninků Kim, vlastně Ok, učila, přičemž rok měla strávit i výcvikem na utajeném místě v lese. Ještě předtím se naučila i japonsky. „Byla jsem vyškolená, abych přijímala rozkazy jako robot,“ popsala tehdejší časy.

První její velká role jako severokorejské agentky byla mimořádně krutá a ovlivnila životy stovek lidí. Zároveň to byla i její poslední mise. Úkolem bylo umístit bombu na palubu letadla. Pro nic netušící pasažéry měl být osudným let 858 jihokorejských aerolinií. Událost měla vyvolat dojem, že Jižní Korea je příliš nebezpečná na to, aby tam přijeli sportovci z celého světa. V roce 1987 se Kim bohužel podařilo do letadla bombu umístit a zabít tak všech 115 lidí na palubě. Mělo to být na příkaz Kim Čong-ila, syna Kim Ir-sena. „Cílem bylo zablokovat nadcházející olympijské hry v Soulu,“ prohlásila ex-špionka. Hry se měly konat několik měsíců poté, tedy v roce 1988. Jižní Korea však nakonec situaci ustála a hry se zrušit nepodařilo.

Psal se zmíněný rok 1987, kdy se Kim se svým komplicem, též Kimem, vydali na smrtelnou misi. Hráli si na japonský pár, který cestuje po světě. Dostali se i do Vídně, kde získali bombu - malé rádio. Jedna polovina sloužila jako běžné rádio, ale druhá ukrývala výbušnou látku s chemikáliemi. Agenti ho umístili do úložného prostoru a Kim si vzala pár tablet na uklidnění. Let z Bagdádu do Soulu měl dvě mezipřistání, dvojice vystoupila v Abú Dhabí a směřovala do Bahrajnu, kde ji i zadrželi. Letadlo, které se mělo dostat do Soulu, tam nikdy nepřilétlo.

Pro případ přiznání měli agenti nachystané kyanidové cigarety. Pokud by někdo selhal, prostě měl spáchat sebevraždu požitím pilulky ukryté v cigaretovém filtry. Kim ztratila vědomí, protože kapsli nestihla spolknout, její mužský kolega zemřel. Při výslechu všechno popřela, nakonec se však přiznala. Tvrdí, že mise byla osobně podepsána Kim Čong-ilem a že jí vymyl mozek. Mysleli si, že krvavá mise přispěje k revoluci v Koreji a jejímu sjednocení.

Chtěla zničit olympiádu v Koreji a zabila desítky lidí. Bývalá severokorejská špionka nyní varuje před Kim Čong-unem
Zdroj: TASR/AP

A přestože byla ze začátku odsouzena k smrti, nakonec dostala milost. Prezident argumentoval tím, že je stejnou obětí jako lidé, kteří zemřeli v letadle. Kim zůstala žít v Jižní Koreji, pracovala v národní zpravodajské službě, porodila dvě děti a napsala paměti. Její celoživotní rolí se však stalo i varování před Severní Koreou. Lidem chce připomínat, čeho všeho je schopen tento režim, který se podle ní od té doby vůbec nezměnil. Neustále ji však hlídají bodyguardi, protože se nachází na seznamu nežádoucích osob.

Domů
Sdílet
Diskuse