Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2018 15:34
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Češi ve velkém pomáhají lidem bez domova přečkat krutou zimu v teple. Nakoupili jim už přes 30 tisíc nocleženek

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ochota pomáhat není Čechům cizí. Během letošní zimní sezóny nakoupili pro lidi bez střechy nad hlavou už přes 30 tisíc nocleženek.

V uplynulých dnech Česko zasáhly třeskuté mrazy, které ze všeho nejvíce postihují právě ty, kteří nemají střechu nad hlavou. Osud lidí bez domova však spoustě Čechů není lhostejný, a tak se jim rozhodli v zimní sezóně pomoci. Jak? Zakoupením takzvané nocleženky, kterou daný přispěvatel podpoří konkrétního člověka z ulice a ten díky tomu bude moci přečkat mrazivou noc v teple jedné z devíti nocleháren Armády spásy napříč celou republikou.

Dobročinná myšlenka se mezi veřejností podle všeho velmi dobře ujala a ochota lidí potřebným potěšila i samotné autory projektu. „Velmi Vám děkujeme za obrovskou vlnu solidarity, kterou v těchto mrazivých dnech lidem bez domova projevujete. V této zimní sezóně jste již zakoupili 30 000 Nocleženek,“ píše se na oficiálních stránkách Nocleženky.

Ilustrační obrázek

Češi ve velkém pomáhají lidem bez domova přečkat krutou zimu v teple. Nakoupili jim už přes 30 tisíc nocleženek
Zdroj: flickr.com/Adrian Fallace

Cena jedné nocleženky činí rovných 100 Kč a lze je zakoupit na serveru Darujme.cz, kde vyplnění všech potřebných údajů zabere jen několik málo chvil. „Člověk v podstatě jedním klikem může zachránit jiného člověka,“ řekla pro deník Aktuálně koordinátorka projektu Lucie Stejskalová s tím, že úspěch Nocleženka zaznamenala také díky influencerům, kteří nápad podpořili na sociálních sítích.

Zakoupením nocleženky však přispěvatel neposkytne člověku bez domova pouze nocleh. Lidé bez střechy nad hlavou totiž díky projektu dostanou navíc horkou polévku s pečivem, teplý nápoj a také možnost vysprchovat se a provést osobní hygienu. Každému dárci, který se touto cestou rozhodne pomoci, pak Armáda spásy pošle děkovný vzkaz, jakmile je ta „jeho“ nocleženka využita.

Ilustrační obrázek

Češi ve velkém pomáhají lidem bez domova přečkat krutou zimu v teple. Nakoupili jim už přes 30 tisíc nocleženek
Zdroj: pixabay.com/Myriams-Fotos

Najdou se však i tací, kteří nad rámec zakoupení jedné nocleženky pomáhají i dalšími způsoby. Někteří tak například do nocleháren Armády spásy přinášejí spacáky, deky, teplé oblečení a ponožky

Podle informací na webu Nocleženky žije v současné době v České republice odhadem přibližně 60 tisíc lidí bez domova. Několik z nich už během letošních tuhých mrazů také přišlo o život. Jen za poslední víkend například umrzli v Ostravě tři lidé bez střechy nad hlavou.

Projekt Nocleženka v této podobě fungoval už minulý rok a jak jeho autoři zmiňují, loni díky němu mohlo zdarma přespat v teple nocleháren Armády spásy přes 6 500 lidí. Už nyní je tak patrné, že toto číslo se během letošní sezony podařilo několikanásobně překonat.

Domů
Sdílet
Diskuse