Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. března 2018 17:15
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

20 nejkrásnějších hollywoodských hereček minulého století, které si získaly srdce milionů diváků

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Sophia Loren a další. Krása vždy měla v Hollywoodu své místo.

Říká se, že krása není všechno. Pokud se však porozhlédnete napříč historií kinematografie, zjistíte, že její role je nezastupitelná. Ty nejslavnější herečky oplývaly vždy nejen náramným talentem, ale také andělskou tváří. V některých případech dokonce krása zastínila talent.

Hollywoodské filmy jsou protkány jednou nádhernou ženou za druhou a zdá se, že tento trend svůj konec minimálně v příštích desetiletích nenajde.

Stavění krásných žen do pozic filmových megahvězd vypovídá nejen o povrchnosti Hollywoodu, ale také konzumentů filmového obsahu. Když se podíváte na pánské hvězdy nejvyššího formátu, nemůžete o každém říci, že je dokonalým krasavcem.

U něžnějšího pohlaví však tato poučka platí poměrně přesně. Zkuste se zamyslet nad největšími filmovými hvězdami něžného pohlaví. Jen stěží najdete některou, která by neodpovídala objektivním požadavkům krásy. Nebudeme však debatovat nad tím, do jaké míry je to dobře nebo špatně. Faktem je, že to k filmovému průmyslu patřilo a dlouho ještě patřit bude.

Pohled na krásu se však v průběhu věků měnil, a tak se můžete společně s námi povrchním očkem podívat nazpět do 20. století. Představíme vám nádherné herečky, jejichž přednostmi nebyl jen talent, ale především dechberoucí křivky, jiskra v očích a tvář bohyně. 

Vivien Leigh (1913 – 1967)

Zbožňovaná, ale psychicky nemocná herečka se narodila těsně před první světovou válkou v Indii, která dříve byla britskou kolonií. V domovské Británii se velmi brzy uchytila v divadle, po čase se začala objevovat i ve filmech a její kariéra postupně narůstala, až se stala jednou z největších hollywoodských hvězd své doby.

Vrchol její slávy dorazil v roce 1937, kdy dostala Oscara za roli Scarlet O´Harové ve velkolepém snímku Sever proti Jihu.

V osobním životě však měla problémy. Trpěla bipolární afektivní poruchou, kterou tehdy nikdo neuměl léčit, užívala si sexuálních výstřelků s vícero muži a neváhala zničit nejedno manželství. Její život ukončila tuberkulóza.

Hedy Lamarr  (1914 – 2000)

Tato kráska se narodila do rodiny rakouského ředitele banky. Od dětství tak dostala vše, po čem jen zatoužila. Když se rozhodla stát herečkou, otec ji zařídil místo na prknech renomované berlínské divadelní společnosti. Původně Hedwig Eva Maria Kiesler si začala říkat Hedy Lamarr, a pod tímto pseudonymem také natočila první celovečerní film, který ji ihned vyšvihl do mezinárodní pozornosti.

Snímek Čechoslováka Gustava Machatého s názvem Extase je dnes již legendou. Hedy Lamarr v něm totiž vystupovala nahá, což bylo na tu dobu nepředstavitelné.

Diváci si jí však díky tomu zamilovali, a tak se stala hvězdou i v Hollywoodu. Rychlý vzestup však poznamenal její psychiku, začala pomalu klesat ke dnu, vystřídala šest partnerů a nakonec zemřela o samotě a v zapomnění. 

Ingrid Bergman (1915 – 1982)

Jak napovídá jméno, tato herečka pochází ze Švédska. Její herecký talent se projevil už v dětství. Na divadelní prkna jí vedl její otec, když nešťastně skonal, převzal jeho roli Ingridin strýc, který ji podporoval stejnou měrou.

Pohledná mladá žena se brzy dostala i k filmu a v roce 1936 si získala mezinárodní věhlas díky filmu Intermezzo. Vedla mimořádně úspěšnou kariéru, získala tři oscary, třikrát se vdala, nakonec zemřela milovaná a v rodinném kruhu. Osudnou jí byla rakovina prsu. 

Rita Hayworth (1918 – 1987)

Plachá a osamocená Rita byla přesným opakem rolí, které hrála. Vlastním jménem Margarita Carmen Cansino se stala sex symbolem USA ve 40. letech minulého století. Celkem pětkrát se objevila na obálce časopisu Life a stala se tak nejžádanější ženou válečných let. Vysloužila si za to přezdívku „bohyně lásky“. 

Díky její oblibě byla dokonce v roce 1946 umístěna její podobizna na první jadernou hlavici testovanou po skončení 2.sv. války. Legenda také praví, že slavný koktejl Margarita je pojmenovaný po ní. 

Ava Gardner (1922 – 1990)

Ava Lavinia Gardner se narodila přesně na Štědrý den do chudé farmářské rodiny. Její otec zemřel na bronchitidu, když byla ještě malá, a tak se s matkou a sourozenci přestěhovali do většího města. Ava v něm vystudovala, ale její životní příležitost ji nabídl švagr Larry Tarr.

Byl profesionálním fotografem, a když ji vyfotil a její fotku vystavil, všiml si jí skaut talentů ze studia MGM a krásku okamžitě oslovil. Ava se brzy vyšvihla mezi hollywoodské hvězdy, za manžela si vzala Franka Sinatru, který o ni dokonce složil píseň I'm a Fool to Want You a nazýval ji „andílek“. 

 

Marilyn Monroe (1926 – 1962)

Původně Norma Jeane Mortensen si neprožila příliš šťastné dětství. Svého otce nikdy nepoznala a její matka trpěla tak silnými duševními chorobami, že musela být internována v léčebně. Norma tak dětství strávila částečně v pěstounské péči, částečně v sirotčinci.

Už v 16 letech byla provdána za mladého muže, jejich manželství však skončilo, když se Norma rozhodla stát filmovou hvězdou. Na vrchol se dostávala pomalu, ale jistě.  V roce 1952 ale vyšel poprvé časopis Playboy a Marilyn se stala historicky první playmate. To jí vystřelilo k nebesům.

Stala se sex symbolem a její život provázely fámy o randění s nejrůznějšími slavnými, včetně prezidenta Kennedyho. V srpnu 1962 byl nalezená mrtvá v pokoji se sluchátkem u ucha. Její smrt dodnes vyvolává otázky. 

Grace Kelly (1929 – 1982)

Grace Patricie Kelly se narodila do rodiny milionáře Johna Brendana Kellyho. Cesta k divadlu a později k filmu jí tak byla usnadněna. Od počátků kariéry však byla velmi skromná a svůj herecký projev se snažila pilně zlepšovat. Postupně se vyšplhala až v oblíbenkyni režiséra Alfreda Hitchcocka, který ji obsadil do filmů Rear Window a Dial M for Murder, Za roli ve filmu Country Girl dostala Oscar.

Nejznámější se však stala po svatbě s princem Rainierm III., kdy se stala kněžnou Monaka. Kvůli nové roli se však musela vzdát filmů, kvůli čemuž přestávala být šťastnou. Její život skončil poté, co dostala během řízení infarkt a zřítila se do několikametrové propasti.

Audrey Hepburn (1929 – 1993)

Nesmrtelná legenda poloviny minulého století je nejvíce známá pro svou roli ve filmu Snídaně u Tiffanyho. Křehká žena, která měla dobré srdce a vždy dávala přednost rodině před září reflektorů, o sobě tvrdila, že herecká kariéra nikdy vlastně ani jejím snem nebyla.

Stala se symbolem krásy, nikdy nepřekročila váhu 50 kilo a část svého života věnovala charitativní pomoci. 

Anita Ekberg (1931 – 2015)

Kerstin Anita Marianne Ekberg se ve dvaceti letech stala Miss Švédska. Díky tomu mohla odcestovat do USA na soutěž Miss Universe. Vítězství se sice nedočkala, ale její účast jí zajistila pozornost módních fotografů, kteří se o ni mohli poprat. Přišly i filmové nabídky, ale jednalo se o menší role.

Slávu si zažila až se snímkem War and Peace z roku 1956, v němž se objevila po boku Audrey Hepburn a Henryho Fondy. Později se stala dvorní herečkou režiséra Federica Felliniho. Její sláva začala ustupovat s přibývajícím věkem a kily. V 90. letech na sebe nakonec upozorňovala více erotickými snímky, než filmovou tvorbou. 

Elizabeth Taylor (1932 – 2011)

Elizabeth Rosemond Taylor se narodila v Londýně do rodiny amerických podnikatelů. Ti se zde snažili rozjet byznys, ale válka je vyhnala zpět do USA. Mladičká Elizabeth toužila být hereckou hvězdou, a tak se díky pohledné tvářičce již v deseti letech objevila ve svém prvním filmu.

Slávu ji přinesl snímek National Velvet. Její kariéra pak jen zářně stoupala, získala dva Oscary a stala se megahvězdou díky roli Kleopatry. V osobním životě vystřídala pět manželů a nechala se slyšet, že jedněmi z nejdůležitějších mužů v jejím životě byli koně a psi. 

Jayne Mansfield (1933 – 1967)

Původně Vera Jayne Palmer se narodila v Pensylvánii. Už v 17 letech poprvé otěhotněla. Na kariéru matky však nebyla připravená a toužila stát se herečkou. Zpočátku ji však přijímali jen módní fotografové a slávu si získala, když se v roce 1955 dostala na obálku Playboye.

Na to si obarvila své jinak tmavé vlasy na blond a filmové nabídky se začaly hrnout. Stihla se objevit ve více než desítce filmů, než ji stihl krutý osud. Zahynula ve svých 34 letech při automobilové nehodě spolu se dvěma přáteli. Její tři děti, které seděly na zadním sedadle jako zázrakem přežily. 

Kim Novak (1933)

Marilyn Pauline Novak se narodila v Chicgu do rodiny s československými kořeny. Po střední škole se stala zubní asistentkou a později úřednicí. Ani jedna z těchto prací ji však nenaplňovala, a tak se vrhla do vod modelingu. Odtud se propracovala až před filmové kamery.

Začala s malými snímky, ale vypracovala se postupně až k muzikálu, v němž se objevila po boku Franka Sinatry a Rithy Hayworth. Největší věhlas ji však přinesla role v dnes již legendárním Vertigu od Alfreda Hitchcocka. 

Sophia Loren (1934)

Původně Sophia Scicolone se narodila jako nemanželské dítě do chudé rodiny žijící na předměstí italské Neapole. Její matka toužila po herecké slávě, a tak si ji chtěla vyplnit prostřednictvím vlastní dcery. Proto ji v jejích 15 letech vzala do filmových ateliérů v Římě.

Mladá dívenka se zde uchytila a postupně se vypracovala na herečku velkého formátu, alespoň tedy v rámci Itálie. Mezinárodní věhlas ji přinesl snímek La Ciociara, za který získala Oscara.

Přestěhovala se do USA a užívala si slávy a mezinárodní obliby. Na rozdíl od spousty svých kolegyň však celý život vytrvala v jedno manželství, se svým producentem Carlem Pontim. 

Brigitte Bardot (1934)

Brigitte Bardot se stala symbolem nové éry nezávislých žen. Paradoxně se však nejvíce ze všeho děsila samoty, a tak zůstávala ve svazcích s muži, kteří se k ní chovali hrubě. Novinářům však odpovídala drze a její jméno se v podstatě stalo legendou.

Jejím největším darem byl herecký talent, který ji vynesl na vrchol a její jméno proslavil takovým způsobem, že ho zná každý i dnes. Nyní na stará kolena má konečně klid a žije v letních sídlech spolu se spoustu psů a koček, občas také koz a ovcí. 

Jane Fonda (1937)

Dcera slavného Henryho Fondy měla kariéru předurčenou svým slavným původem. Zpočátku však o herectví zájem neprojevovala, chtěla se věnovat modelingu. Nakonec se ale i tak uchytila jako herečka na Brodwayi a později se dočkala i filmových rolí, ty jí však byly věnovány spíše pro její krásu a slavné jméno, než pro její talent.

Postupně se však vypilovala a vybojovala si dokonce dva Oscary. Známá se stala i díky své politické angažovanosti, když veřejně vystupovala proti válce ve Vietnamu. 

Natalie Wood (1938 – 1981)

Natalya Nikolaevna Zakharenko se narodila v San Franciscu do rodiny rusky hovořících imigrantů. Její herecká kariéra začala velmi brzy. Ve čtyřech letech si ji filmaři vybrali do role plačící dívku ve snímku Happy Land.

Její rodiče se okamžitě chytli příležitosti a přestěhovali se do Los Angeles, kde se snažili dcerku za každou cenu prosadit do filmů. Díky jejímu talentu a roztomilé tváři se jim to podařilo a Natalie se stala dětskou hvězdou. 

Její sláva ale nevyhasla a postupně se vypracovala v dospělosti ke třem nominacím na Oscara. Osudnou se jí stala výlet na lodi. U břehů Kalifornie údajně klopýtla, spadla přes palubu a utopila se. 

Raquel Welch (1940)

Jo Raquel Tejada se narodila britské matce a bolivijskému otci v Chicagu. Po střední škole začala pracovat jako servírka, avšak její ladné křivky a bujné poprsí přitahovaly takovou pozornost, že se osmělila a vrhla se na modelingovou dráhu.

Několikrát získala titul miss a díky svému vzhledu se brzy začala objevovati ve filmech. Během 60. a 70. let byla jedním z největších sex symbolů tehdejší doby. Zahrála si ve více než 50 filmech.

Nutno však podotknout, že spíše než její herecké nadání zajímal divácké publikum její vzhled. Dnes tráví nejvíce času na soukromém ostrově Mustique.

 

Ann Marget (1941)

Ann Marget se narodila ve Švédsku. Ve svých pěti letech však zažila obrovskou změnu prostředí, když se s rodiči přestěhovala do Chicaga v USA. Od dětství inklinovala ke zpěvu. Zpívat jí ohromně bavilo a natolik si věřila, že se ve svých 17 letech vydala na zkušenou do Las Vegas.

Zde si jí všiml komik George Burns, který ji nabídl místo v populární TV show. Tak odstartoval její filmovou kariéru, která zahrnovala především muzikály. Za účast v nich byla dvakrát nominována na Oscara. 

Sharon Tate (1943 – 1969)

Tato kráska se narodila v Texasu. S rodinou se však stěhovala napříč několika zeměmi světa, a tak střední školu například dokončila v Itálii. Díky svému neobvyklému vzhledu a hereckému talentu neměla problém sehnat filmovou roli. Postupně se tak z italských filmů dopracovala do hollywoodských a stala se vyhledávanou kráskou.

Podle její role ve filmu Don't Make Waves byla vyrobena panenka Malibu Barbie. Život jí změnilo nejvíce setkání s režisérem Romanem Polanským, brzy se do sebe zamilovali a po několika měsících Sharon otěhotněla.

Když byla už v posledních měsících těhotenství, vtrhla do jejího domu skupina Helter Skelter vedená Charlesem Mansonem a brutálně ji zavraždila. 

Linda Harrison (1945)

Překrásná modelka se proslavila díky jediné roli, v níž navíc vůbec nepromluvila. Nemluvíme teď o jejím ztvárnění Wonder Woman, které mělo být pilotním dílem seriálu, ale nakonec z toho sešlo.

Řeč je o její roli ve snímku Planeta opic, kde si zahrála němou krásku. Ve filmu se snažila prosadit několikrát poté, což se jí podařilo, ale tolik pozornosti jako u Planety opic se jí nepodařilo získat už nikdy. 

Domů
Sdílet
Diskuse