Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2018 0:22
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Český astronom vyfotil teslu ve vesmíru. Unikátní snímek elektromobilu na oběžné dráze nyní dokonce získal ocenění

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2018 patří Martinu Maškovi, kterému se podařilo pořídit snímek elektromobilu Tesla Roadster na oběžné dráze.

Přibližně před měsícem vystartovala z floridského Mysu Canaveral nejsilnější raketa současnosti Falcon Heavy od společnosti SpaceX, která s sebou na oběžnou dráhu vynesla elektromobil Tesla Roadster. Pro Elona Muska, majitele raketové společnosti i známé automobilky, se jednalo o mimořádný úspěch, v souvislosti s vynesením vozu do vesmíru má však v těchto dnech důvod k oslavám i český astronom Martin Mašek.

Tomu se totiž teslu podařilo pár dnů po startu rakety vyfotit, a to díky speciálnímu robotickému dalekohledu FRAM (Fotometrický Robotický Atmosferický Monitor), který je provozován Fyzikálním ústavem Akademie věd ČR a jehož hlavním úkolem je sledovat stav zemské atmosféry nad Observatoří Pierra Augera.

Výsledný snímek pak dostal výstižný název Tesla mezi hvězdami a před několika málo dny dokonce obdržel čestný titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2018„Když si uvědomíme, co je ta pohybující se černá tečka mezi hvězdami, pocítíme příjemné vzrušení a husí kůži. Je to další krásný Martinův úlovek, je to inspirace a povzbuzení i pro další astrofotografii,“ píše se v oficiální tiskové zprávě

Statický obrázek, který ukazuje slavný elektromobil mezi hvězdami

Český astronom vyfotil teslu ve vesmíru. Unikátní snímek elektromobilu na oběžné dráze nyní dokonce získal ocenění
Zdroj: Martin Mašek/Fyzikální ústav Akademie věd ČR

V době pořízení unikátního snímku se elektromobil Tesla Roadster zrovna nacházel v jižní části souhvězdí Hydra ve vzdálenosti 1 056 400 kilometrů od naší planety. Martin Mašek pro Refresher upřesnil, že tesla se v tu chvíli již nacházela na oběžné dráze kolem Slunce a na své vesmírné pouti se postupně vzdalovala od Země. Nejvzdálenější bod dráhy se přitom nachází až za dráhou Marsu. 

„Z podrobné analýzy světelné křivky se Martinu Maškovi podařilo určit i přesnou periodu změn jasnosti způsobenou rotací na 4 minuty 45 sekund,“ uvádí dále zpráva. Autor se tak může pochlubit skutečně jedinečným úlovkem.

Níže si můžete prohlédnout celou animaci, která zobrazuje pohyb Muskova elekromobilu po oběžné dráze. Tu autor sestavil z celkem 50 snímků (50 × 60 sekund) a při pozorném sledování si můžete povšimnout i zmíněné měnící se jasnosti tělesa, která je způsobena právě rotací elektromobilu. Výsledné video pak autor nahrál na server Vimeo a podívat se na něj můžete přímo zde:

  

Takto vypadá robotický dalekohled FRAM provozovaný Fyzikálním ústavem Akademie věd ČR, který astronom Martin Mašek použil při zachycení tesly putující po orbitu

Český astronom vyfotil teslu ve vesmíru. Unikátní snímek elektromobilu na oběžné dráze nyní dokonce získal ocenění
Zdroj: Martin Mašek/Fyzikální ústav Akademie věd ČR
Domů
Sdílet
Diskuse