Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
3. dubna 2018 20:39
Čas čtení 0:00
Sona O.

Zemřou na 30 minut, aby se mohli znovu narodit jako lepší lidé. Falešné pohřby v Jižní Koreji bojují proti depresi a sebevraždám

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jižní Korea má 10. nejvyšší počet sebevražd na světě. Deprese nepostihují jen mladé, týkají se zejména starších obyvatelů země.

Jižní Korea se nachází na 10. místě v seznamu zemí s nejvyšším počtem sebevražd (na prvním místě je Srí Lanka). I proto se země rozhodla svůj problém radikálně řešit. Už to nejsou pouze živá hudební vystoupení v metru a automaty s optimistickými citáty. Nejnověji si Korejci mohou vyzkoušet, jaké to je na 30 minut zemřít.

Vlastní smrt je něco, nad čím se zdravý člověk pokouší příliš nepřemýšlet. Je to děsivá a smutná představa, které se většinou snažíme vyhnout. Co ale dělat, když se myšlenky na vlastní smrt a sebevraždu stanou součástí našeho života? Jižní Korea přišla s radikálním a netradičním řešením. Za 40 dolarů vám zorganizují falešný pohřeb, jehož součástí je i dopis na rozloučenou, všechny tradiční ceremonie a odpočívání v truhle po dobu 30 minut.

Celý program trvá přibližně 4 hodiny. Na začátku musí všichni vyplnit informace o svém zdravotním stavu, aby se tak předešlo možným komplikacím. Prvních 50 minut se účastníci musí střízlivě podívat na svůj život, zhodnotit, kteří lidé jsou pro ně důležití a které události pro ně byly klíčové. Pak dostanou všichni 40 minut na sepsání závěti nebo dopisu na rozloučenou.

Následuje procházka po lese, kdy následují takzvaného „anděla smrti“. „Když jsem za ním šla, cítila jsem se, jako bych byla opravdu mrtvá. Představovala jsem si, jaký by byl život po smrti,“ říká Christine Heiyeon Myung, která se falešného pohřbu zúčastnila. Potom společně všichni vstoupí do temné místnosti, kde na ně čekají rakve. Účastníkům svážou ruce i nohy, položí šátek na oči a zavřou víko jako na skutečném posledním rozloučení. V úplné tmě, tichu a neschopní se pohnout leží půl hodiny. To je čas, kdy si mají skutečně promyslet, zda chtějí zemřít a jakou hodnotu má jejich život.

„Hodně jsem plakal, vinil jsem otce, že příliš mnoho pracoval a nevěnoval se nám. Nyní však žiji podobným životem a už chápu, že to nedělal pro sebe, obětoval se pro nás,“ řekl Korejec Beon po zážitku falešné smrti.

V Jižní Koreji někdo spáchá sebevraždu každých 33 minut. V zemi vládne velký boj o moc, peníze a konkurence je velmi vysoká. Je to jedna z nejsoutěživějších zemí světa a mladí lidé se nedokáží vyrovnat s neúspěchem. Většina současné generace je vychována tak, aby dosáhla maxima v pracovní a finanční oblasti. Menší důraz se již klade na budování přátelství, partnerských vztahů či zakládání rodiny. „Lidé měli rodiny, přátele, kteří poslouchali jejich problémy a podporovali je. Nyní je kultura založená na individualismu,“ tvrdí Hong Jin Pyo z Korejského centra prevence sebevražd.

Sebevražda není problémem pouze mladých lidí. Přestože se falešných pohřbů většinou účastní lidé, kteří mají méně než 40 let, nejvyšší počet sebevražd je u seniorů nad 65. Většina z nich žije na hranici chudoby a jejich děti či vnoučata nemají čas na to, aby se o ně staraly.

Rychlost života a soutěživost, která vládne v Jižní Koreji, je obrovská a mnoho mladých tak končí vyhořením a nejsou schopni se postarat o své rodiny. I tímto způsobem chtějí Korejci naučit mladou generaci, aby si vážila svého života a hlavně blízkých, kterým na nich nejvíce záleží.

Domů
Sdílet
Diskuse