Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. dubna 2018 12:51
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Mobilní služby v České republice jsou jedny z nejdražších v Evropské unii. Za data platíme o polovinu více, než je evropský průměr

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Operátoři si v našich končinách za své služby stále účtují enormně vysoké částky.

To, že jsou mobilní a datové služby v České republice ve srovnání s okolními zeměmi nepřiměřené drahé, je fakt, který je ve veřejném prostoru propírán u několik let. Operátoři se brání tím, že vysoké ceny jsou zapříčiněny „specifickým trhem“. Jediným pochybným specifikem jsou zde však drahé služby.

Dokázala to právě uveřejněná studie Evropské komise, podle jejíchž výsledků čeští operátoři patří k vůbec nejdražším poskytovatelům elektronických komunikací v rámci EU.

Asi málokoho překvapí, že se napříč Evropou ukázaly propastné rozdíly v cenách za mobilní služby. Nutno poznamenat, že sběr dat proběhl už loni v únoru. Tuzemští operátoři poté tarify zlevňovali. I tak ale můžeme dle zjištěných rozdílů předpokládat, že jsme od cenového průměru stále na hony vzdáleni. 

Mobilní služby v České republice jsou jedny z nejdražších v Evropské unii. Za data platíme o polovinu více, než je evropský průměr
Zdroj: Evropská Komise

Analýza Evropské komise zohlednila paritu kupní síly všech 28 členských zemí, Norska a Islandu. Krom kombinace hlasových, textových a datových služeb se zaměřila také výhradně na služby datové. Nejlevnější data mají v Polsku, Itálii, Rakousku, Litvě a Lotyšsku. V takové Itálii jsou dokonce čtyřikrát levnější než evropský průměr.

Česká republika se řadí do té drahé části spektra. Oproti evropskému průměru platíme za data téměř o polovinu více. Kupříkladu 20 GB dat vyjde v Unii průměrně na 33,12 eura (~850 korun). Na našem trhu tento objem pořídíte za 55,45 euro (~1 400 korun). Úplně nejhůře jsou na tom ale Belgičané. Ti za takový datový objem zaplatí 130 eur (~3 300 korun)

Nenechte se ale ukolébat tím, že tak špatně na tom vlastně tedy nejsme. V kategorii zahrnující veškeré mobilní služby totiž Česko spadlo do finálové rovinky pouhých čtyř zemí, které komise opatřila nálepkou států s vůbec nejdražšími mobilními a datovými službami v Evropské unii. Po boku s námi v této neveselé škatulce skončilo Maďarsko, Kypr a Řecko

Mobilní služby v České republice jsou jedny z nejdražších v Evropské unii. Za data platíme o polovinu více, než je evropský průměr
Zdroj: Evropská Komise

Mezi relativně levné státy zařadila komise Velkou Británii, Dánsko, Rumunsko, Chorvatsko, Španělsko, Bulharsko a Německo. Vůbec nejvíce unijních zemí pak umístila do kategorie levné státy. Sem byly zařazeny následující státy – Rakousko, Polsko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Slovinsko, Lucembursko, Švédsko a Francie.

Máme zde tedy černé na bílém, že náš trh patří k těm vůbec nejdražším v rámci EU. O to více je zarážející fakt, že u nás působí hned dva operátoři spadající pod nadnárodní společnosti.

Česká pobočka Vodafonu náleží ke stejnojmennému, druhému největšímu mobilnímu operátorovi na světě. T-Mobile zase spadá do skupiny Deutsche Telekom. I tak se ale neostýchají vyměřovat výrazně vyšší ceny než v ostatních evropských zemích, v nichž také působí. Zasáhnout nemůže ani samotná Evropská unie, tvorba cen je totiž výhradně v režii operátora.

Domů
Sdílet
Diskuse