Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2018 13:08
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Jak se vyvíjely sociální sítě posledních 14 let? Graf sleduje popularitu nejoblíbenějších webů internetu

TECH SOCIÁLNÍ SÍTĚ
Uložit Uložené

Některé už navždy zmizely, jiné neustále rostou. Jak se vyvíjela popularita některých sociálních sítí?

Internet je zvláštní místo a to, co se na něm ještě dnes jeví jako samozřejmost, už tak zítra vůbec nemusí být. Stejně tak to platí u sociálních sítí, o čemž jsme se už několikrát mohli v jeho krátké historii přesvědčit. Uživatel redditu splityoassintwo zmapoval 14 let nejoblíbenějších sociálních sítí a jejich popularitu.

Jelikož by srovnávat všechny sociální sítě podle jejich počtu uživatelů, případně návštěvnosti, bylo velmi svízelné, vzal si jako hlavní parametr jejich popularitu ve vyhledávání Googlu, čímž narovnal aspekt pro srovnání i takových služeb, jako je dnes už polozapomenutý MySpace.

Jak se vyvíjely sociální sítě posledních 14 let? Graf sleduje popularitu nejoblíbenějších webů internetu

A právě touto komunitní sítí celý graf začíná. Na Toma, kterého měl v přátelích každý nově příchozí uživatel, si jistě vzpomene každý. Sociální síť MySpace, založená roku 2003, si zakládala na spojování lidí ze všech možných kruhů, největší popularitu si však získala díky masivní hudební komunitě. Každý umělec tu směl prezentovat svoje skladby. A taky prezentoval.

Tímto aspektem by byla srovnatelná s dnešním SoundCloudem, kde začínali interpreti, kteří později začali ovládat hudební průmysl. Příkladem můžou být lidé, jako je Skrillex nebo Adele. MySpace měl vlastní komunikační platformu, lidé se tam mohli přidávat do přátel, komentovat... komunita vzkvétala. Své největší popularity dosáhl podle Google Trends v létě roku 2007, pak jeho popularita začala díky Facebooku klesat. Vývojářům se i přes službu jako MySpace Music nepovedlo udržet krok a jejich síť postupně navždy upadla do zapomnění

Kdežto YouTube se daří svoji popularitu relativně dobře zachovávat, graf ukazuje, že Twitter prošel největší špičkou na přelomu roku 2012 a 2013 a nyní je zhruba na její polovině. V růstu jsou pak Instagram, Twitch, ale i komunitní fórum reddit. 

Jak se vyvíjely sociální sítě posledních 14 let? Graf sleduje popularitu nejoblíbenějších webů internetu
Zdroj: PhotoMIX-Company/Pixabay.com

Naprosto největší otřes si však prožil Google Plus. Nebyl to takový omyl této společnosti, jako služby typu Wave nebo Buzz, avšak v roce 2015 bylo na službě registrováno 2,2 miliard uživatelů... z toho ji ale používalo podle analytiků pouhých 9 procent. Většina lidí totiž používá Google Plus ke komentování YouTube, případně jako prostředník k jiné službě. Přesně tak, jak rychlý hype kolem této služby vznikl, tak hned zanikl. 

Ke zmiňovaným aplikacím by bylo také dobré zmínit nejrychleji rostoucí aplikaci roku 2013 – Vine. Oblíbenost této sociální sítě, která sloužila k natáčení krátkých střihových videí, v porovnání s prvním a třetím kvartálem tohoto roku narostla o 403 procent.

Ještě před jejím spuštěním ji v říjnu 2012 koupil Twitter. Tato akvizice se však ukázala jako nepříliš dobrá, protože když se Twitter postupně začal dostávat do finančních problémů a potřeboval se zbavit některých svých zaměstnanců, schytal to právě Vine a jeho vývojáři. Sociální síť byla 17. ledna 2017 oficiálně uzavřena, jejím uživatelům zbyla maximálně tak obří databáze už natočených videí, ale nové už nadále vytvářet nemohli. 

Domů
Sdílet
Diskuse