Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. dubna 2018 9:18
Čas čtení 0:00
Sona O.

Hitler chtěl postavit hlavní město celého světa. Do největší budovy by se vešlo 180 tisíc lidí a měla mít vlastní počasí

ZAJÍMAVOSTI NĚMECKO
Uložit Uložené

Welthauptstadt Germania byl projekt vytvořený Adolfem Hitlerem a architektem Albertem Speerem. Mělo jít o největší a nejvíce ohromující město v historii.

Adolf Hitler byl posedlý prezentováním své moci. Byl loutkou v rukou vlastní touhy po vítězství a slávě. Svou sílu se rozhodl ukazovat všude – ve vojenských výbojích, v řečnických výstupech i v přísné pravicové politice. K šíření symbolů nacistického režimu zneužíval jak umění, tak i architekturu. Obrovskými, honosnými stavbami chtěl hlavně šokovat a zastrašit.

Vůdce třetí říše měl jasný plán. Chtěl postavit největší a naprosto ohromující město všech dob. V Němcích by vyvolávalo pocit hrdosti, v jiných národech zase ponížení a strach. Nemělo sloužit lidem, z praktického hlediska byla jeho infrastruktura nepoužitelná a matoucí a jeho stavba ohrožovala i místní Berlíňany. Na tom však Třetí říši nezáleželo, šlo o efekt, o to mít všechno co největší a vytvořit tak symbol moci, jaký nikdo předtím neviděl.

Projekt odstartoval ještě před 2. světovou válkou, v roce 1937. Hitler realizací pověřil architekta Alberta Speera, protože byl spokojený s prací, kterou předtím předvedl v Norimberku. Tam proměnil historické budovy na masivní a strohé domy s nacistickou architekturou. Nacisté tak chtěli vyvolat pocit ohromení a strachu.

 
Dle plánu mělo být hlavní město dokončeno v 50. letech minulého století

Hitler chtěl postavit hlavní město celého světa. Do největší budovy by se vešlo 180 tisíc lidí a měla mít vlastní počasí
Zdroj: wikimedia

Už jsi určitě viděl fotografie nebo jsi možná sám navštívil Las Vegas. Najdeš tam například napodobeninu egyptských pyramid či sfingy i Eiffelovu věž. To by však v porovnání s Welthauptstadt Germania nebylo vůbec nic. Hitler chtěl udělat několikanásobně větší kopie všech významných památek v Evropě a umístit je na 7kilometrovém bulváru Splendours. Když má Paříž vítězný oblouk, velká německá říše ho musela mít také, akorát že měl být 6krát větší. A stejně tak tomu bylo se vším. V Hitlerově říšské kanceláři se nacházela chodba postavená podle zrcadlové haly ve Versailles, která byla dvakrát tak dlouhá jako originál.

Hitler chtěl postavit hlavní město celého světa. Do největší budovy by se vešlo 180 tisíc lidí a měla mít vlastní počasí
Zdroj: wikimedia

Ani stadion, který byl největší v Evropě a v roce 1936 se v něm odehrávaly Olympijské hry, mu nebyl dost dobrý a dal ho zbourat, aby na jeho místo mohl postavit nový, ještě větší.

Doporučeno
„Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic 29. března 2024 9:00

Zcela nejgrandióznější Welthauptstadt Germania stavbou měla být Grand Hall. Její návrh byl ovlivněn římským Pantheonem a Bazilikou svatého Petra. Stavba měla mít až 99 tisíc čtverečních metrů, zdobit ji měla 300 metrů vysoká kopule. Celá budova by vážila 200 tisíc tun. Mělo jít o největší uzavřený prostor na světě, kam by se vešlo až 180 tisíc lidí. Říká se, že dech davu by vytvořil déšť padající ze stropu.

Hitler chtěl postavit hlavní město celého světa. Do největší budovy by se vešlo 180 tisíc lidí a měla mít vlastní počasí
Zdroj: wikimedia

Postaveno bylo nakonec jen pár budov. Hitler měl v plánu vybudovat nové silnice a dálnice, které by ale velmi znevýhodňovaly chodce. Semafory v jeho plánu totiž vůbec nebyly a lidé by museli procházet pod zemí přes sérii tunelů.

Během zhotovování plánu byly zaznačeny obytné čtvrti v Berlíně, které měly být zničeny. 60 tisíc apartmánů bylo zbouráno a 100 tisíc Němců tak přišlo o střechu nad hlavou, stali se z nich bezdomovci. Stát jim postupně nabízel ubytování v domech po Židech, pro které ve Welthauptstadt Germania nebylo místo.

Za předchůdce koncentračních táborů můžeme považovat cihelny, v nichž nutili pracovat Židy. Aby bylo město dokončeno co nejdříve, nechávali je upracovat se k smrti. Desetitisíce Židů zemřelo právě v těchto cihelnách. Později, když je už Němci posílali do táborů, jejich místo nahradili homosexuálové, Romové a bezdomovci.

Po druhé světové válce se architekt projektu Albert Speer vyhnul trestu smrti. Po procesu v Norimberku se na 20 let ocitl ve vězení Spandau.

Domů
Sdílet
Diskuse