Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2018 11:28
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Za plavky nebo opilost v centru města ti v Chorvatsku hrozí až 18tisícová pokuta

ZAJÍMAVOSTI CHORVATSKO
Uložit Uložené

Vysoké pokuty naznačují, že Chorvatům postupně dochází trpělivost.

Už za pár týdnů se začne Chorvatsko zaplňovat turisty. Češi budou opět tvořit velkou část z nich, protože Jaderské moře jsme si postupem let osvojili. Navzdory nezpochybnitelné popularitě dovolené v Chorvatsku si turisté musí dávat pozor na to, aby se zbytečně nepřipravili o peníze.

Chorvaté v minulosti několikrát vyjádřili nespokojenost s obrovským množstvím turistů, kteří do země proudí. Největší problémy zažívalo město Dubrovník, kde se natáčel i seriál Game of Thrones, a tak se během největší turistické sezóny člověk v centru města nemá kam pohnout. V přímořské zemi proto žádají turisty, aby respektovali místní zvyklosti a zákony, protože jinak budou muset zaplatit zbytečné pokuty.

Za plavky nebo opilost v centru města ti v Chorvatsku hrozí až 18tisícová pokuta
Zdroj: Pixabay

Nejnověji se do médií dostalo město Split. Starosta v turistické brožuře turistům vysvětluje, jak nejlépe využít svůj čas u moře a středem pozornosti se staly i pokuty. Chorvatům vadí, pokud se turisté procházejí po centru města oblečeni jen v plavkách. Pokud si necháš jen plavky a neoblékneš si tričko, případně se ženy vydají do ulic neoblečené a pouze v plavkách, mohou dostat pokutu od 1 730 Kč na místě až po 3 460 Kč v přestupkovém řízení.

Za plavky nebo opilost v centru města ti v Chorvatsku hrozí až 18tisícová pokuta
Zdroj: Pipi/Facebook

Split však není ani zdaleka jediným místem, kde platí podobná pravidla. Už loni se vedení města Hvar dostalo pod palbu kritiky ze strany turistů, protože představilo mimořádně tvrdé pokuty. Za opilost na ulici můžeš odcházet o 18 000 Kč lehčí, přičemž tresty za obnažené procházení se po městě v plavkách a bez trička dosahují 15 000–17 000 Kč.

Doporučeno
FOTO: Vstup do moderní luxusní vily z chorvatského pobřeží, která je na prodej za více než 75 milionů korun FOTO: Vstup do moderní luxusní vily z chorvatského pobřeží, která je na prodej za více než 75 milionů korun 7. dubna 2023 9:15

Nedávno médii proběhla i zpráva z města Zadar, kde si jeden pán stěžoval na odhalenou opalující se ženu na balkoně svého apartmánu. I balkon je podle zákona součástí veřejného prostranství, pokud na něj lidé vidí, a tak můžeš za obnažené opalování na balkoně dostat pokutu od 500 Kč do 2 600 Kč.

Domů
Sdílet
Diskuse