Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2018 17:20
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Společnost Billa Gatese vyvinula zařízení, které dokáže odsávat oxid uhličitý ze vzduchu a měnit jej v palivo

TECH
Uložit Uložené

Carbon Engineering v rozsáhlé studii představila ambiciózní projekt, který by mohl znamenat zásadní průlom ve zlepšování kvality ovzduší.

Přemíra oxidu uhličitého v atmosféře Země je alarmujícím faktorem, se kterým je třeba něco dělat. Přesvědčit lidstvo, aby přestalo konzumovat obrovské množství hospodářsky chovaných zvířat či méně plodit potomky, se zdá být nemožné.

Na řadu tedy přicházejí technologické výdobytky, které nás mají tohoto problému zbavit. Řeč je o zařízeních, která by dokázala oxid uhličitý z ovzduší „odsávat“. 

Až do nynějška šlo o finančně neúnosnou záležitost. Společnost Carbon Engineering ovšem představila technologii, která by snížila cenu odsávání z původních 600 dolarů na 100 dolarů za tunu. Dokazuje to v uveřejněné studii.

Plánem je „vytěžený“ oxid uhličitý měnit na tekuté palivo. 

S podobně ambiciózním plánem přišla švýcarská společnost Climeworks, která vyvinula zařízení schopné měnit oxid uhličitý na hnojivo. Nebyla jediná. Jenže vše vždy selhalo na příliš vysokých nákladech.

Tento problém by měla společnost Carbon Engineering založená Billem Gatesem a kanadským investorem Normanem Murraym Edwardsem jednou provždy vyřešit.

Jejich zařízení pomocí rotorů nasává vzduch do chladící věže, v níž reaguje vodík s oxidem uhličitým. Výsledkem procesu je využitelné palivo. Toho prý vědci dokáží vyrobit až 2000 barelů denně

V současné době shánějí investory a pracují na vylepšené komerčně využitelné podobě zařízení.

Domů
Sdílet
Diskuse