Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2018 20:11
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Netradiční kout Chorvatska nabízí strmé útesy i delfíny. Nechybí ani jezero slanější a teplejší než moře

ZAJÍMAVOSTI CHORVATSKO
Uložit Uložené

2 500 slunečních hodin ročně, jedinečná scenérie a nevelká vzdálenost od Česka. Ideál.

Českému srdci je nejbližší právě Jaderské moře. Stovky tisíc našinců každoročně během léta sbalí kufry a vyrazí na několik dlouhých dní právě do Chorvatska, aby lenošili, odpočinuli si a dobili baterky, ležíc kdesi na pláži či koupajíc se v čisté a slané mořské vodě nedaleko ubytování.

Většinou je však třeba řešit velké dilema. Kam se vydat? Kde jsou nejlepší pláže? Která část země se mi nejvíce líbí?

Netradiční kout Chorvatska nabízí strmé útesy i delfíny. Nechybí ani jezero slanější a teplejší než moře
Zdroj: commons.wikimedia.org

Už při pohledu na mapu je chorvatské pobřeží dost členité. Desítky větších i menších ostrovů, zátok, historických městeček či národních párků přinutí každého pravého cestovatele na chvilku se pozastavit a řádně popřemýšlet, kam se vydat. Pokud samozřejmě nejste typ člověka, kterému stačí jakýkoli metr čtvereční pláže, jen aby tam byla voda. Jsou i lidé, kterým nekonečné opalování se a nicnedělání leze na nervy.

A právě proto bychom vám chtěli ukázat i kousek zajímavé oblasti, o které jste možná dosud neslyšeli. Nejde o místo plné lidí, pláží, zábavy, diskoték, nočního života a podobných věcí, ale o něco jiného. O Plitvicích jste už určitě někdy slyšeli, ale co zátoka Telašćica?

Přibližně uprostřed pobřeží, několik desítek kilometrů od Zadaru, leží jeden z nejkrásnějších koutů Chorvatska. Nabízí ho sedmý největší ostrov Chorvatska, Dugi otok. V jeho jižnější části se nachází právě zmíněná zátoka, která má od roku 1988 status přírodního parku. Rozprostírá se na ploše 70 kilometrů čtverečních, přičemž většina chráněného území je právě v moři, neboť obsahuje 300 druhů zvířecí i rostlinné říše.

Doporučeno
FOTO: Vstup do moderní luxusní vily z chorvatského pobřeží, která je na prodej za více než 75 milionů korun FOTO: Vstup do moderní luxusní vily z chorvatského pobřeží, která je na prodej za více než 75 milionů korun 7. dubna 2023 9:15

Na první pohled jednoznačně nejvíce zaujmou strmé útesy. Vznikly velmi dávno a tyčí se do výšky desítek metrů nad hladinou moře. Domácí je nazývají stene, což můžeme jednoduše přeložit jako stěny. Jsou domovem dvou endemitů, desítek druhů zvířat a rostlin, z nichž hned několik se ukrývá v tmavých jeskyňkách pod vodou.

Pro lidi jsou k dispozici i netradiční výhledy. Nejlepší z nich je právě z Grpašćaku vysokého 161 m n. m., které v jeho blízkosti dosahuje hloubky 85 metrů.

Netradiční kout Chorvatska nabízí strmé útesy i delfíny. Nechybí ani jezero slanější a teplejší než moře
Zdroj: commons.wikimedia.org

Pokud máte přeci jen raději vodu, lákavě vypadá i slané jezero Mir. Je kousíček od otevřeného moře. Na délku dosahuje skoro kilometr a na šířku 300 metrů. Největší hloubka činí 6 metrů, což není zas tolik. Je slanější než moře, což zapříčiňuje, že příliš mnoho fauny a flóry v něm nefiguruje a taktéž je oproti mořské vodě i teplejší.

Na závěr vám ještě přikládáme ceník vstupu.

Domů
Sdílet
Diskuse