Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2018 19:01
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Češi se o přírodu zajímají, ale na její ochraně se podílejí, jen když z toho mají zisk

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Česká nátura se projevuje i ve vztahu k přírodě.

Vědci z Masarykovy univerzity vypracovali podrobnou studii o vztahu Čechů k přírodě. Publikována bude knižně, ale můžete si ji zdarma pročíst i na internetu

Její výsledky napovídají, že Češi se k ochraně životního prostředí staví příznivě, ale sami s tím nehodlají moc dělat. O přírodu se starají, když z toho sami mají nějaký zisk.

Příroda zajímá 80 % našinců a životní prostředí 68 %. Více než 80 % občanů České republiky se v přírodě cítí dobře po každé stránce. 

Čísla se nijak výrazně nemění ani u mladé generace, která je sice zatížena moderními technologiemi, příznivý vztah k přírodě v ní však i nadále zůstává. 

Pravděpodobně se jedná o dědictví chalupářských, houbařských a trampských tradic, které mají v Česku silné kořeny. 

Většina z nás (83 %) si uvědomuje křehkost ekosystému. A více než polovina Čechů se vyjádřila, že si uvědomuje závažnost problémů, kterým naše civilizace vystavuje přírodu.

Za největší nebezpečí jsme označili odpady (velké množství a neefektivní nakládání s nimi), znečištění ovzduší, plýtvání energiemi a dalšími přírodními zdroji, znečištění vody a škodliviny v životním prostředí.

O tyto problémy by se však dle našeho názoru neměli starat jednotlivci, ale stát. Odpady sice třídí 91 % Čechů a 81 % šetří vodu, ale snížit svoji životní úroveň nebo platit vyšší daně kvůli ochraně přírody by bylo ochotno méně než 20 % občanů. 

Co se týče přímé angažovanosti v ochraně přírody, naše statistiky příliš lichotivé nejsou. Na akcích spojených s ochranou přírody se pravidelně podílí jen 3,7 % Čechů. 

Zdá se tedy, že nám příroda není lhostejná, ale přímé řešení problémů necháváme na jiných. Pokud nás ochrana životního prostředí něco stojí, nepouštíme se do ní. 

Domů
Sdílet
Diskuse