Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2018 20:32
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík Matěj Toman

TOP 10: Které české rapové skladby za první půlrok 2018 jsou ty nejlepší?

HUDBA ČESKO HUDBA RAP
Uložit Uložené

Prošli jsme desítky, možná stovky skladeb, které se za poslední půlrok urodily na domácí mainstreamové i undergroundové scéně. Přinášíme žebříček těch nejpovedenějších z nich.

Domácí scéna vzkvétá a letos přinesla poměrně velké množství různých projektů, skladeb a také nových experimentů a subžánrů. Stejně jako loňský rok jsme pečlivě prošli všechno vydané a nyní proto představujeme náš žebříček skladeb vydaných v prvním půlroce 2018. 

Jako pokaždé připomínáme, že jde o náš subjektivní názor, který se od každého jiného samozřejmě může lišit, ale neváhej nám dát vědět v komentářích, jaké skladby jsou pro tebe osobně ty nejlepší. 

10.

Maniak - Husky

V titulní skladbě svého debutového alba nejnovější člen BiggBossu šikovně využívá svého původu prostřednictvím hned několika nápaditých řádek. Ostatně i klip je natočen v jeho rodném Omsku. Následně střídá hned několik flows, díky čemuž track s repetitivním refrénem baví po celou svou délku.

Maniakovi nikdo nemůže upřít jeho schopnost těžit ze svého dosaženého věhlasu. Jeho darebácký a uřvaný projev nemusí sednout každému, ale pokud jde o mladé pušky, které dokáží tvořivě a zábavně pokládat bary na současně znějící produkce, je u nás bezesporu jedním z nejschopnějších.

9.

Calin - Dopis feat. Barber

Jen marně bychom hledali v našem malém rapovém rybníčku někoho, kdo vystřelil stejně rychle jako Calin. Potřebnou platformu mu poskytl Pil C jeho přijetím do Comebackgangu, načež Brňák dokázal, že si podobnou šanci stoprocentně zasloužil. 

Calin se do českého rapu nebál propašovat hravější a citlivější projev a po všech těch egotripech a naoko hustých póz je potřebným svěžím vánkem. 

Dopis s Barberem podkresluje chytlavý akustický riff, nad nímž oba zúčastnění bezstarostně rozjímají nad svým vzestupem.

8.

James Cole - Upgrade

Skladbu uvozuje vznešeně tajemný vokální sample, který vzápětí rozbíjí neuvěřitelně hutná basa, jíž sekunduje do kůže se zarývajicí agresivní syntezátor. Do tohoto zvláštně temného instrumentálu poté James Cole sígrovsky egotripuje, ale obvyklé metafory slýchané u kolegů z branže zde rozhodně nečekejte.

A právě řádky jako „jsem jak Janek Ledecký / mý tracky jsou mý dcery / cerebrální změny v džungli, chcípám jako Kenny / učím se dejchat pod vodou a nakupovat v Penny,“ nebo „jsem raw, žádnej JPEG,“ dokazují, proč vydal Cole nejzajímavější album roku. 

Skladba je exhibicí Coleových schopnosti, a když k tomu přidáme Ristův zvuk, po jehož působení nezůstane žádný obraz viset, nemůže Upgrade v žebříčku chybět.

 

7.

Ca$hanova Bulhar - Swag Martin Fenin

Urvané seskupení 2LITRBOYZZ kolem sebe dokázalo (zejména) za poslední rok vytvořit skvadru oddaných fanoušků. A my se nedivíme. Vše vyvrcholilo vydáním Bulharova mixtapu Hood Celebrity 2.

Na něm je krom mnoha starších soundcloudových věcí i banger Swag Martin Fenin, v němž člen stokárského kolektivu humorně odkazuje na skandály, jimiž kariéra českého fotbalisty přetéká.

Právě jedna z nejpopulárnějších skladeb vystihuje Bulharovu schopnost trefně odkazovat na všemožné kulturní fenomény, ať už se jedná o Fenina, Bellu Hadid, Sámera Issu nebo Toma Bradyho. Od chlapců odkojených na Braníku očekáváme neutuchající aktivitu, protože podobná tvorba – zábavná, chytlavá, a přesto netrendová a nevlézavá – je u nás potřeba jako dva litry v plastu po šichtě.

6.

Yzomandias - Rehab feat. Hasan

Album Sbohem Roxano jsme už recenzovali a jedna ze skladeb, která se na tomto projektu doopravdy povedla, je právě Rehab, kde se kromě Yzomandiase předvedl i Hasan. 

Ponurý, leč chytlavý refrén doprovází temné sloky popisující rychlý životní styl zúčastněných interpretů. Obzvlášť silným dojmem pak působí rýmy „já nedělám nic, co bych nechtěl / jestli mě to zabije, je vedlejší / moje muzika mi přednější než já / moje muzika mi přednější“, jež jsou jasným úkazem toho, že Logon už nebere hudbu jen jako svůj koníček, ale jako celoživotní poslání, all-in.

Jakub se v tomto tracku loučí se všemi, kteří ho zradili a také s onou záhadnou Roxanou, jíž je věnován i název alba a my skladbu Rehab zařazujeme na 6. místo. 

5.

Smack - Já a mý lidi feat. Dollar Prync  

Když v druhé polovině loňského roku začal strašnický král Smack propagovat Dollar Prynce, bylo jasné, že dřív nebo později dojde i ke společné skladbě. Ty koncertů, co už spolu odehráli, se přece musely v něco přetvořit. A ono se tak stalo. 

Nejnovější člen labelu Archetyp 51 a jeho zakladatel se spojili a vytvořili skladbu Já a mý lidi. Je to typická reprezent klubovka a doufejme, že zároveň také předzvěst společného A51 alba, které by mělo vyjít ještě letos. Popisuje, co se asi tak odehrává za dveřmi backstage vyprodaných klubů. Na instrumentální části se podílel Wbwoy.

4.

Dollar Prync - Pasu lubně, kradou za mě koně 

Dollar Prync je raper, který se s ničím nepáře, a dokazuje to i v tracku Pasu lubně, kradou za mě koně. Tématem jsou chladné ulice a na nich partičky pouličních chábrů, jejichž každodenní chléb tvoří kriminalita, drogy a drsný způsob života.

Track nesází na průpovídky a vymyšlené příběhy, které se nestaly – z textu je skutečně cítit, že se Prync s těmito pouličními záležitostmi opravdu potýká – a když k tomu přidáme ještě beat od Blocboye, vyjde nám na tuzemské poměry velmi nebývalý hit a možná jedna z nejtrapovějších skladeb v Česku. „Za ty lóve klidně půjdem sedět!“ 

3.

James Cole - Hvězdnej prach 

Hvězdnej prach je výborná funková balada s dobrým koncem. James Cole se v ní zpovídá ze svého temného období, ve kterém se nechal pohltit slávou a udělal spousty špatných rozhodnutí, kterých teď zpětně lituje a omlouvá se všem lidem, které neviděl přes onen hvězdný prach v očích.

Track přináší oblíbené kapitánoláskovské vibrace, do kterých však proniká i temná stránka této éterické bytosti a vlastně velmi trefně a kontrastně navazuje na 9 let staré Co tak najednou, kdy Lásku právě pohlcuje ona sláva.

Sebereflektivní skladba vrcholí rýmem „bože jak low se dá spadnout, prodávat za drobný svou božskou flow“, ve které Cole lituje některých hudebních počinů a spoluprací se sponzory, s jejichž produkty se ne vždy úplně ztotožnil.

2.

Yzomandias - Kokalero 

Pokud české rapové scéně něco chybí, rozhodně jsou to nápadité skladby, jako je Kokalero. Yzomandias ukázal, že je připraven stvořit hit, který má nápad, nekopíruje jen americké vzorce, ale vnáší do věci své vlastní prvky, které na scéně nikdo předtím neudělal a jsou příjemnou demonstrací toho, že i u nás jde dělat originální rap.

Oldschool děti rozbolela hlava a nestačí sepisovat zlovolné komentáře, zatímco mladej v písni popisuje svým specifickým argotem, co všechno má, a pokud ještě existuje něco, co nemá, tak to rozhodně chce získat, a nám nezbývá nic, než mu to prostě uvěřit. Jen tak dál.

Track, kterému svým beatem udal tvar Kyle Junior, totiž může směle aspirovat na největší banger frontmana Milion+.

1.

Smack - Skončila Show ft. Sergei Barracuda

Spojení Smacka a Barracudy nás ještě nikdy nezklamalo a platilo to i po vydání bangeru Skončila show. Ba co víc, troufáme si tvrdit, že je to zatím jejich nejlepší spolupráce. 

Přímočará produkce Huclberryho dostává Smacka do pro něj ne zrovna tradičních poloh a nás to strašně baví. Kolega z Ostravy pak předvádí dost možná nejzáživnější sloku letoška.

Mnoho fanoušků krok do relativního neznáma nepotěšil, ale u nás je tomu přesně naopak. Protože co je nudnějšího než interpret, který se otáčí tak, jak trendy, fanoušci nebo nálady ve společnosti pískají? Nic. „Úplná guma, ups.“

Domů
Sdílet
Diskuse