Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. července 2018 16:29
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Národní muzeum se přiblíží své původní podobě. Začerněná fasáda byla omyta a postupně se odhaluje

KULTURA ČESKO
Uložit Uložené

Opravená fasáda i nové expozice. Zrekonstruované budově Národního muzea to bude slušet.

Každý, kdo v posledních dvou letech navštívil nejdelší náměstí v Praze, to Václavské, nemohl přehlédnout, že se jeho dominanta se zahalila do reklamního pláště. Ten zakrýval na Národním muzeu všudypřítomné lešení, které objímalo celou plochu fasády.

Už to trvalo dlouho a Pražané snad skoro zapomněli, jak vypadá původní podoba muzea. Nyní to ale konečně vypadá, že rekonstrukce finišuje. Ochranný plášť se postupně sundává a kolemjdoucím se odhaluje, oranžovo-žlutá omítka, která se vrací k původní podobě budovy. 

Zajímavý je způsob, jakým se tato fasáda vyčistila, aby nedošlo k jejímu poškození. Pomohlo k tomu nanesení speciální pasty a omytí obyčejnou vodou pod vysokým tlakem. 

Původní podoba byla totiž světlá. Za její začernění nemůže smog z aut jedoucí po přilehlé magistrále, jak by se mohlo zdát. Fasádu zničil vnik vojsk 21. srpna 1968, při kterém bylo na budovu stříleno sovětskými vojáky. V 70. letech si proto vyžádala opravu, v rámci které také proběhla tzv. patinace, tedy začernění ploch sloupů, soch a zdiva, aby budova vypadala staře. Tehdejší rekonstrukce zanechala na fasádě i díry po střelbě, které se dochovají také tentokrát.

Národní muzeum se přiblíží své původní podobě. Začerněná fasáda byla omyta a postupně se odhaluje
Zdroj: Aylorion/Wikimedia Commons

S rekonstrukcí a novou podobou muzea samozřejmě souvisí i otevření nových expozic. Byli vybráni architekti, kteří precizně připravují podobu tématických celků. Letos v říjnu pak bude otevřena část historické budovy a Panteon. Jaro 2019 pak přinese kolaudaci, aby byly později postupně otevírány na 12 tisících metrech čtverečních nové expozice:

Příroda

Nerosty jsou klasickým bohatstvím Národního muzea. Unikátním kusem exponátu je tu mj. kost zatím jediného dinosaura nalezeného na českém území – Burianosaurus augustai nebo také osmdesátikilogramový železný meteorit Campo De Cielo. Dopadl na zemský povrch před více než 6000 lety.

Zázraky evoluce

Součástí zázraků evoluce bude zcela nová zoologická expozice. Obsahovat bude bezobratlé, ryby, obojživelníky i plazy, ptáky a savce – zkrátka příslušníky všech živočišných kategorií. To vše zaobalené do zábavné výstavy s jedinečným dva metry velkým modelem kudlanky nábožné.

Národní muzeum se přiblíží své původní podobě. Začerněná fasáda byla omyta a postupně se odhaluje
Zdroj: Juandev/Wikimedia Commons

20. století

Soukromý život, veřejný prostor, politika. Expozice 20. století bude bohatá na významné momenty a osobnosti naší novodobé historie. Mapovat bude doby od první republiky až po 21. století. Využíváno bude multimediálních ukázek, zvukových a filmových záznamů.

Spojovací chodba

Součástí zrekonstruovaného prostoru bude také spojovací chodba. Nacházet se bude mezi historickou a novou budovou Národního muzea. Obsahovat bude multimediální prostor, který bude kombinovat audiovizuální prvky s důrazem na téma Václavského náměstí v letech 1918 až 2018 a jeho architektonický vývoj napříč historií. 

Dějiny

České území má velmi bohatou historii a právě tomuto se věnuje tato expozice. Zachytí vývoj české země od 9. století do první světové války, vztah české země k Evropě k ostatním náboženským i kulturním směrům. Expozice se bude věnovat vývoji a modernizaci národa, vzniku různých hnutí a historických identit.

Národní muzeum se přiblíží své původní podobě. Začerněná fasáda byla omyta a postupně se odhaluje
Zdroj: elPadawan/Flickr

Lidé

Národní muzeum čeká také naprosto nová expozice, jež bude propojovat archeologii a antropologii. Tématem bude člověk a jeho předchůdci. K vidění bude vývoj pračlověka, kultura antického středomoří, výlitek mozku neandrtálce, i hrob knížete s koňským postrojem, pocházející ze starší doby železné.

Klenotnice a mincovní kabinet

Zajímá tě podoba platidel od pravěku až do současnosti, drahé kameny a vzácné kovy nebo nejvzácnější tuzemská mince 20. století – pětihaléř z roku 1924? I na toto se můžeš těšit ve zrekonstruované historické budově Národního muzea.

Dětské muzeum

Muzeum naláká i ty nejmenší. Dětské oddělení muzea nabídne interakci s některými předměty, které se budou týkat tématu prvohorního moře, lovců mamutů, středověku a objevování tajemství přírody.

Domů
Sdílet
Diskuse