Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. července 2018 2:20
Čas čtení 0:00
Sona O.

Alkohol tě naučí plynule mluvit cizím jazykem. Odborníci zjistili, že i menší množství lihoviny dokáže člověka nakopnout

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Alkohol ti opravdu dokáže pomoct mluvit plynuleji cizím jazykem. Pozor ale na množství – stačí opravdu málo.

Zdá se ti, že po sklenici piva najednou mluvíš líp anglicky? Pravděpodobně se nejedná pouze o tvůj subjektivní pocit, podle výzkumu publikovaného minulý týden v Journal of Psychopharmacology má alkohol opravdu pozitivní účinky na tvé jazykové schopnosti.

Znáš už nějaké ty základy cizí řeči, máš docela dobrou slovní zásobu, znáš i pár gramatických pravidel, ale ne a ne rozvázat jazyk a začít mluvit? Pomoci ti může malé množství alkoholu. Pokud již totiž ovládáš cizí řeč na dobré úrovni, za tvou neschopnost otevřít ústa často může stres či úzkost. Sklenice vína či piva dokáže porazit tvůj vnitřní neklid a tobě se najednou mluví mnohem snadněji.

Samozřejmě, nemůžeš se opít, potom to má přesně opačný efekt, a přestože se tobě může zdát, že mluvíš lépe než Shakespeare, ve skutečnosti vyluzuješ jednu nepovedenou slabiku za druhou.

Alkohol tě naučí plynule mluvit cizím jazykem. Odborníci zjistili, že i menší množství lihoviny dokáže člověka nakopnout
Zdroj: unsplash.com

Aby se účinky alkoholu opravdu potvrdily, vědci provedli jednoduchý experiment. Z univerzity v Nizozemsku posbírali skupinu 50 studentů z Německa. Všech 50 studovalo v holandštině.

Doporučeno
Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže 11. února 2024 8:00

Studenty rozdělili na dvě skupiny. Jedné dali vypít sklenici čisté vody a druhé jedno velké pivo. Pak dobrovolníci museli mluvit holandsky. Jejich rozhovory byly nahrány a vyslechli si je dva Nizozemci. Ti měli rozhodnout o úrovni jejich jazyka, artikulaci, přízvuku, slovní zásobě a plynulosti řeči.

Skupina, která při rozhovoru popíjela pivo, dosáhla mnohem vyšších výsledků než ta, co pila pouze vodu.

Alkohol tedy podle této studie dokáže opravdu pomoci, pokud ti v rozhovoru brání právě strach. Jazyk ti rozváže už jedno pivo, druhé ti ho však může zavázat hned zpátky. Doporučujeme dávat si velký pozor na množství.

Domů
Sdílet
Diskuse