Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. července 2018 13:50
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vzdal by ses na celý měsíc sociálních sítí? Podle nové kampaně zhoršují psychický stav mládeže

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Neměli bychom všechen svůj čas trávit u počítače a mobilu.

Britská charita Royal Public Health Society nedávno představila svou novou kampaň s výmluvným názvem Scroll Free September. Na konci léta by chtěla co nejvíce mladých lidí inspirovat k tomu, aby se na měsíc vzdali používání sociálních sítí a existují dobré důvody pro to, abys tak udělal i ty.

Před začátkem kampaně si charita ve výzkumu posvítila na efekt sociálních sítí na mládež a výsledky zřejmě nikoho nepřekvapily. Až 47 procent mládeže mělo při odpovídání na otázky pocit, že by jim nepřítomnost na sociálních sítích výrazně prospěla v oblasti psychického zdraví.

Přibližně polovina dotázaných mladých lidí měla stejný názor i na to, zda by vypnutí sociálních sítí mělo pozitivní efekt na spánek či mezilidské vztahy.

Množství lidí má v současnosti pocit, že sociální sítě začaly jako výborná pomůcka, ale postupem času ztratily velkou část své pozitivní úlohy v mezilidských vztazích. Výzkum RSPH zjistil i to, že následkem sociálních sítí není jen zhoršený spánek.

Vzdal by ses na celý měsíc sociálních sítí? Podle nové kampaně zhoršují psychický stav mládeže
Zdroj: tumblr

Nejhorší je podle zprávy neustálá přítomnost na Instagramu a Snapchatu, kde se lidé mohou mnohem rychleji dostat do depresivního stavu při sledování dokonalých fotografií od cestovatelů či svých kamarádů, kteří se na internetu tváří jako bezstarostní lidé.

Charita vyzvala i samotné společnosti, aby k mentálním problémům svých uživatelů přistupovaly zodpovědněji.

Pokud nedokážeš vypnout sociální sítě úplně, organizace ti doporučuje několik kroků, jak jejich využívání zredukovat. Při každé společenské aktivitě, jako třeba při večerním posezení s kamarády, se nedívej na mobil a sítě zcela ignoruj.

Nastav si konkrétní čas, po kterém už Facebook či Instagram nebudeš kontrolovat a raději se lépe vyspi. Nedívej se na sociální sítě ve škole či v práci, nebo si jen zabraň přístup na tyto stránky ve své ložnici, kde se máš soustředit na kvalitní spánek. 

Domů
Sdílet
Diskuse