Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. srpna 2018 11:55
Čas čtení 0:00
Soňa M.

Šest tipů, které tě nebudou moc stát a ochráníš díky nim životní prostředí. Pořád není pozdě na změnu životního stylu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Věděl jsi, že můžeš pomáhat se sázením stromů tak, že si změníš webový vyhledávač?

Možná jsi v souvislosti s ekologičtějším lifestylem slyšel o zásadě tří R. Jde o počáteční písmena tří anglických slov: reduce, čili zredukovat, reuse – opětovně použít a recycle (recyklovat).

Vedle toho, že se budeš řídit zásadou tří R, můžeš ve svém životě udělat drobné změny. Nebudou stát téměř nic a pomůžeš tím přírodě. Ta ti poděkuje, i když jen vyměníš internetový vyhledávač.


Proměňuj reklamu na stromy

Dokonce i taková věc jako internetový vyhledávač může mít svou ekologičtější podobu. Svědčí o tom browser ECOS. Na první pohled mezi ním a běžnými vyhledávači není žádný rozdíl, možná až na to, že pod vyhledávačem najdeš neustále se měnící číslo. To představuje počet stromů zasazených díky uživatelům ECOS.

Vyhledávač z peněz získaných tvými kliknutími na sponzorované výsledky vyhledávání, věnuje nejméně osmdesát procent na sázení stromů. Do roku 2020 jich takto chce zasadit miliardu. Zaměřuje se na zóny v Evropě, Jižní a Střední Americe, Asii a Africe, a to zejména ty, kde se původně nacházel les.


Pro ženy: Vyzkoušej ekologické menstruování

Každá žena během svého života spotřebuje v průměru 11 tisíc tampónů nebo vložek. Mnozí experti se domnívají, že tabuizované téma menstruace je příčinou, proč jsou společnosti vyrábějící ženské hygienické pomůcky na jedno použití v podstatě neohrožené. O tématu se na veřejnosti nemluví, a tak je těžké předestřít i ekologické dopady užívání jednorázových vložek a tamponů.

Kromě toho, že jednorázové vložky a tampony zaplavují životní prostředí, nemusí být ani zcela vhodné pro tvé zdraví. Mohou totiž obsahovat zbytky pesticidů z bavlny použité pro jejich výrobu, plasty a některé v sobě dokonce mají škodlivé bělidlo.

Namísto nich raději využij opakovaně použitelné látkové vložky nebo speciální menstruační kalhotky či divacup. Kromě přírody ti poděkuje i tvá peněženka, když zjistíš, že nemusíš každý měsíc kupovat nové potřeby.

Nos si věci s sebou

Pozornost už déle přitahují brčka. Většina z nich je z plastu a jejich rozklad v přírodě trvá stovky let. Nejde přitom o předmět, který by byl nezbytný pro život. Proto, když budeš příště v podniku, vyžádej si nápoj bez brčka a příroda ti poděkuje.

Pokud patříš mezi lidi, kteří si nápoj bez brčka nedokáží vychutnat, pořiď si brčko na více použití a nos ho s sebou. Na webu najdeš různá, brčka. Vyrobená jsou většinou z kovu nebo skla. Často se prodávají spolu s dlouhým úzkým kartáčkem, takže čištění ti nemusí dělat vrásky.

Podobným společenským problémem jako brčka jsou plastové tašky. Přestože se je společnost snaží odstranit, stále jsou velkým problémem. Proto měj s sebou vždy nákupní tašku z látky. 


Vyráběj věci svépomocí

Je jen na jedno použití, nelze recyklovat a je z plastu. Potravinová fólie splňuje všechny parametry k tomu, abys ji přestal používat. To však neznamená, že se ti musí v ledničce hromadit velké nádoby, v nichž bude jedno avokádo a kousek včerejšího koláče.

Nemusíš si začít věci dávat do ledničky jen tak „na volno“. Nikdo nemá rád, když se chutě míchají a čokoláda chutná jako okurka. Můžeš si pořídit potravinovou fólii na více použití. Je vyrobena z včelího vosku a bavlněné látky, a pokud jsi chytrý, můžeš na tom i ušetřit – zvládneš si ji vyrobit doma úplně sám.

Vyrobit si můžeš i čisticí prostředky. Většina gelů a prášků ze sítí drogerií obsahuje škodlivé látky. A to častokrát i ty s označením „ekologický“.

Ne každý má možnost nakupovat od malých specializovaných prodejců, ale výrobu čisticích potřeb zvládneš i sám, vždyť už i naše babičky dezinfikovaly octem. Tak si od nich vezmi příklad, zkombinuj ho se solí a pusť se do úklidu. Výborný je i prášek z kyseliny citronové a jedlé sody z uličky s potřebami na pečení v supermarketu.


Pij ze zdravé lahve

Ano, znovu používat věci šetří přírodu, ale plastové lahve s minerálkou z obchodu už nepoužívej, když vodu vypiješ. Mají různé členité tvary, aby připoutaly zákazníky v obchodě, ale v záhybech v plastovém materiálu se mohou množit bakterie.

Rovněž je třeba dávat si pozor i na znovu použitelné lahve. Některé z nich totiž obsahují Bisfenol A, píše web The Independent. Chemikálie se řadí mezi fosfáty a vědci se o ní domnívají, že se dokáže navázat na sexuální hormony. Na trhu jsou dostupné láhve s různým designem, ať už kovové nebo ze skla.

 

Príspevok, ktorý zdieľa Retap (@retap_eu),

Dobrou alternativou jsou i plastové láhve s označením „BPA free“, což znamená, že neobsahují Bisfenol. U nich si ale musíš pamatovat, že jednoho dne je přestaneš používat a budeš je muset recyklovat, jinak se budou v přírodě rozkládat nejméně čtyři sta let.

Pospíchej pomalu

Pokud se teprve nyní dostáváš do tajů ekologičtějšího lifestylu, může ti vše připadat nové a úžasné, všechny změny chceš vyzkoušet hned. Dej si však na čas. Některé věci budou od tebe vyžadovat, abys upustil od dosavadních zvyků, proto se ti mohou zdát těžko realizovatelné a nakonec si řekneš, že to nedokážeš. Když na to půjdeš pomalu a postupně, bude to snadnější.

Kromě toho, pokud se ti zalíbí například myšlenka voskové potravinové fólie, nejhorší, co můžeš udělat, je nedodělat tvou starou, plastovou a zahodit ji do koše.

Domů
Sdílet
Diskuse