Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. srpna 2018 15:43
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Za vážnou nehodu v opilosti možná přijdete doživotně o řidičák. Politici chtějí vyšší tresty

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nikdy si nesedejte opilí za volant.

Češi se dlouhodobě umisťují na předních příčkách statistik vypovídajících o spotřebě alkoholu. S tím souvisí i nelichotivá situace na silnicích. Za volant pravidelně usedají tisíce podnapilých našinců.

Jen v průběhu loňského roku způsobili řidiči s alkoholem v krvi více než čtyři tisíce nehod, za které zaplatilo životem 48 lidí. Každý den se tak v průměru odehrálo 12 bouraček, které způsobili opilí lidé.

Situace se rok od roku příliš nezlepšuje a řidiči, kteří zabijí pod vlivem alkoholu, se obvykle dostávají na svobodu po 2 letech za mřížemi a řidičák se jim vrátí pár let poté.

Podle politiků jde o nedostatečný trest a v současnosti se diskutuje o tom, že by za nehodu pod vlivem alkoholu mohl člověk přijít o řidičský průkaz doživotně.

Diskuze se rozeběhla poté, co byl minulý týden odsouzen na 6,5 roku za mřížemi a odebrání řidičského průkazu na 10 let muž, který měl přes dvě promile a v minulosti už byl za jízdu v opilosti třikrát trestaný.

Sněmovnou začala probíhat debata ohledně zpřísnění trestů za řízení v opilosti, která má podporu napříč společenským spektrem.  

Někdejší předseda Legislativní rady vlády Jan Chvojka už dokonce pracuje na novele trestního zákonu, která by v případech jako byl ten olomoucký znamenala výrazně vyšší trestní sazbu.

Vyjádřil se také, že zahájí debatu na téma doživotního záboru řidičáku v případě, že člověk v opilosti způsobí smrtelnou nehodu. Podle předběžných odhadů by se novela mohla dočkat schválení už 1. července 2019.

Chvojka si pro své návrhy podporu najde. Zpřísnění trestů již podpořili někteří poslanci ANO a ODS, včetně premiéra Andreje Babiše. Ten se vyjádřil, že by zvlášť zvýšil tresty v tragických případech, například za usmrcení dítěte.

Domů
Sdílet
Diskuse