Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
3. října 2018 13:07
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

NASA pošle lidi nejen na Měsíc, ale i na Mars! Dostat bychom se tam měli do 20 let

ZAJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložit Uložené

Američané plánují potvrdit svoji vesmírnou nadvládu.

Ve vesmíru je neustále co objevovat. Navzdory jeho gigantické velikosti jsme však jako lidstvo limitováni jen na „blízké okolí“. Každá snaha zaměřená na další zkoumání všeho mimozemského je proto, minimálně u nadšenců, velmi vroucně vítaná.

Určitě je nyní potěší novinka z dílny amerického Národního úřad pro letectví a kosmonautiku.

NASA totiž oznámila smělý plán týkající se vyslání lidských posádek do vesmíru. Ve své zprávě uvedla dva hlavní cíle, a to Měsíc a Mars. Jde o reakci na Trumpovu vesmírnou politiku, tzv. Space Policy Directive-1 z prosince minulého roku. Nový plán se skládá z pěti pevných základních částí.

NASA pošle lidi nejen na Měsíc, ale i na Mars! Dostat bychom se tam měli do 20 let
Zdroj: Mike Petrucci

Měsíc

V první řadě se Američané zaměří na „nedaleký“ Měsíc. Ten je důležitý pro další kosmické aktivity všech států a lidí celkově – ideální přechodná stanice na cestě do hlubšího vesmíru.

Uvědomuje si to i NASA, a proto chce do roku 2023 umožnit astronautům pohybovat se po měsíčním orbitu. Do konce dvacátých let aktuálního století by se lidské bytosti měly opětovně nohami postavit na povrch naší vesmírné družice.

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 8:00

Vzniknout by měly i nové objekty pro budoucí posádky. Našly by v nich přechodné domovy, laboratoře a všechny potřebné věci pro svou práci. Zároveň by se v nich testovaly nejrůznější věci a pozorovala by se například reakce žijících organismů na různé vlivy vesmíru.

Měsíc by se zároveň stal skvělým výcvikovým střediskem a také přechodnou stanicí pro další mise, které se uskuteční.

NASA pošle lidi nejen na Měsíc, ale i na Mars! Dostat bychom se tam měli do 20 let
Zdroj: wallpapercave.com

Mars

Druhou velmi lákavou destinací je rudá planeta. Mars je jako cíl již všeobecně známý. Od dávnověku se o něj zajímaly pozemské starověké civilizace. Během pozorování došly k závěrům, že se na jeho povrchu nacházejí cizí bytosti. Jak však víme, důkaz o přítomnosti života na Marsu jsme dosud nenašli, ačkoli jsme poměrně blízko.

Mars je pro zkoumání ideální a bude velmi dobré, když se na jeho povrch dostanou lidé a nejen technologická zařízení ovládaná ze Země. Na povrchu by se měly ocitnout v třicátých letech tohoto století.

Na závěr NASA připomíná, že chce potvrdit dominanci ve vesmírném bádání.

Domů
Sdílet
Diskuse