Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. října 2018 12:35
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Nobelovu cenu za fyziku dostala po 55 letech žena

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Laureátka během proslovu projevila lítost nad nerovnoměrným udílením nobelovek.

Nobelovu cenu za fyziku obdrželi v letošním roce Arthur Ashkin, Gérard Mourou a Donna Strickland. Jejich ocenění bylo netradiční ze dvou důvodů. Jednak se Američan Ashkin ve svých 96 letech stal nejstarším laureátem, jednak byla oceněna v kategorii fyzika první žena po 55 letech. 

Kanaďanka se zařadila po bok Marie Curie-Skłodowské a Marie Goeppert-Mayer a stala se třetí držitelkou nobelovky za fyziku za celou historii udílení cen, která se píše od roku 1901. Ženy tak tvoří pouhého 1,5 % všech laureátů v této kategorii. Přitom podle údajů American Physical Society tvořily v roce 2017 ženy 21 % držitelek vysokoškolských diplomů. 

Královská švédská akademie věd letos ocenění za fyziku rozdělila na dvě poloviny. Jedna připadne Arthuru Ashkinovi za vývoj optické pinzety. Ta je využitelná k úchopu a manipulaci s miniaturními částicemi – atomy, viry a dalšími živými buňkami.

Druhou část ceny dostali Gérard Mourou a Donna Strickland za objev metody generování intenzivních ultrakrátkých optických pulzů. Ta je v současnosti nejčastěji využívána v laserových operacích očí, které řeší zrakové potíže milionů lidí ročně. Díky jejich metodě je laser schopen na miliardtinu miliardtiny sekundy vytvořit impulz převyšující sílu celé elektrické rozvodné sítě Spojených států.

Kromě medaile a diplomu čeká vědce i finanční ocenění, které činí 9 milionů švédských korun (22,4 milionu českých korun). Udílení Nobelových cen bude pokračovat dnes, kdy budou oceněni chemici, v pátek bude odevzdána Nobelova cena za mír a v pondělí za ekonomii.

Domů
Sdílet
Diskuse