Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. října 2018 19:32
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Jed zelené mamby dokáže zabít do půl hodiny. Po uštknutí člověk nejdříve ochrne, poté se udusí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Dostat se do křížku s tímto v průměru dvoumetrovým hadem opravdu nechcete.

V pražských Hlubočepech v ulici V Bokách I unikla v úterý večer smrtelně jedovatá mamba zelená. Předtím uštkla třicetiletou ženu (pravděpodobně chovatelku), která k chovu nebezpečného hada neměla potřebná povolení. V současnosti je po podání antiséra v umělém spánku a kritickém stavu.

Mezitím byli obyvatelé objektu, v němž byla ubytována, evakuování a proběhly pokusy o lokalizaci a zneškodnění hada. Zatím neúspěšně. Podle odborníků had dům neopustí, neboť jej přitahuje teplo a vlhkost. Může v něm ale přebývat i týdny.

Podle fotografií policie jde o mambu západoafrickou. Její jed je sice slabší než u mamby černé, ale i tak je smrtelný.

Jedná se o stromového tropického hada, který je aktivní převážně v noci. Sama od sebe mamba zelená nezaútočí, její reakce je obranná. Člověka uštkne jen v případě, že ji ohrozí – sáhne na ni nebo ji překvapí. 

Překvapovat zelenou mambu ale není radno. Její jed je neurotoxický a způsobuje ochrnutí dýchacího svalstva a přerušení nervových impulzů. Vážné následky se dostaví po několika desítkách minut, popřípadě hodinách, záleží na okolnostech.

Zabít může i za půl hodiny.

Co se děje po uštknutí?

Bezprostředně po uštknutí se nejprve objeví dýchací problémy, slinění, ospalost a různé druhy paralýzy (pokles očních víček, ochrnutí očních svalů). Uštknutý jedinec zažívá mravenčení, závratě, bolí její hlava a může ztratit vědomí.

Už po půl hodině až čtyřech hodinách dochází k vážnějším poškozením organismu napadeného člověka. Začíná hypotenze, silné bolesti břicha, zvětšují se lymfatické uzliny, uštknutým krvácí z nosu, výrazně se potí, zvracejí a rudne jim obličej.

Pokud není člověku poskytnuta pomoc, umírá na selhání dýchacích svalů a následné udušení.

Problém je, že sérum nemá každá nemocnice, a tak se musí čekat i několik hodin na jeho převoz z evropské databáze. 

V Česku je v současnosti 12 legálních chovatelů mamby, kteří mohou vlastnit až 48 těchto hadů.

Domů
Sdílet
Diskuse