Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. října 2018 10:49
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Brno-Šalingrad: Brňané rozhodli, jejich hlavní nádraží má nést tento název

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V Brně je možné všechno.

Na začátku října spustila brněnská radnice hlasování o novém názvu hlavního vlakového nádraží. Hlasovat mohli jen Brňané, a to buď elektronicky po předchozím ověření totožnosti nebo osobně na magistrátu. Soutěž měla uzávěrku symbolicky 28. října a zúčastnilo se jí 1859 lidí

Nejvíce hlasů dostal název Brno-Šalingrad, pro který zvedlo ruku 837 lidí. Druhé místo obsadil současný název Brno hlavní nádraží s 698 hlasy. Třetí skončilo s výrazným propadem Nádraží Járy Cimrmana, pro které se vyslovilo 166 Brňanů. Ostatní názvy nedostaly ani 100 hlasů.

Nicméně, anketa má jen doporučující funkci a zda její výsledek bude město brát jako závazný, závisí na rozhodnutí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), kterému bude podán k posouzení. 

Brno-Šalingrad: Brňané rozhodli, jejich hlavní nádraží má nést tento název
Zdroj: Commons.wikimedia.org / Jan Sapák

Samotný výběr nového jména souvisí s letošním rozhodnutím magistrátu o přesunutí plánovaného nového nádraží do jiné lokality. Kdy se ale začne stavět, zatím není vůbec jisté. Už několik měsíců běží spory o převzetí pozemků a stavba se tak pravděpodobně o několik let protáhne. Stát má 50 miliard korun a její realizace zabere šest let

 X NÁZEV HLASY
1. Brno-Šalingrad 837
2.  Brno hlavní nádraží 698
3. Nádraží Járy Cimrmana 166
4. Vídeň-sever 61
5. Brněnské nádraží Franty Kocourka 49
6. Praha-venkov 35
7. Brno-Nádr McNádrface 6
8. Nádraží A. B. Svojsíka 5
9.  Šalingrad-Brno 2
10. Ždanovo nádraží 0
Domů
Sdílet
Diskuse