Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. října 2018 13:55
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Čína hodlá po 25 letech povolit obchodování s rohy nosorožců a tygřími kostmi

ZAJÍMAVOSTI ČÍNA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Zrušení důležitého zákona je na spadnutí.

Psal se rok 1993 a Čína stvrdila platnost zákona, který chránil tygry a nosorožce před tamními lovci. Ti je totiž střílí a na černém trhu pak prodávají části jejich těl. Nejstěžejnějším důvodem jejich usmrcování jsou u nosorožců rohy a u tygrů kosti.

Podle čínské medicíny má prach z rohů a kostí léčivé účinky v boji proti některým nemocem, což se vědcům však nikdy nedokázalo potvrdit. Právě proto před 25 lety padlo rozhodnutí se už na dalším „oficiálním“  vyvražďování těchto zvířat nepodílet a chránit je.

Čína hodlá po 25 letech povolit obchodování s rohy nosorožců a tygřími kostmi
Zdroj: Michael Day / Wikimedia Commons

Nyní však tuto věc Čína opět otevřela. Chce ji dále projednávat a zákaz zrušit. Žádné konkrétní důvody v oficiální zprávě neuvádí, obchod s těmito částmi hodlá úředně kontrolovat a léčbu provádět jen v certifikovaných nemocnicích. Objem obchodu chce prý přísně regulovat.

„S pouhými 3,9 tisíci zbývajících tygrů v divočině se každý tvor počítá. Poslední čínské rozhodnutí zrušit zákaz obchodu s kostmi a rohy vrhá velmi černý oblak na divočinu celého světa,“ uvedl v reakci na tuto věc Světový fond na ochranu přírody na své Twitteru.

Doporučeno
Terapie štěněcí láskou. Navštívili jsme jógu, při které se můžeš pomazlit. Pomáhá lidem i psům Terapie štěněcí láskou. Navštívili jsme jógu, při které se můžeš pomazlit. Pomáhá lidem i psům 24. ledna 2024 8:00

Žijících nosorožců je v současnosti 30 tisíc. Dopad takové změny by podle Leigha Henryho z této organizace mohl být na další populaci těchto zvířat tristní.

Domů
Sdílet
Diskuse