Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. listopadu 2018 14:37
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

BBC zařadilo českou Romku Elenu Gorolovou mezi nejvlivnější ženy roku 2018

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Televizní stanice BBC každý rok představuje žebříček těch nejinspirativnějších a nejvlivnějších žen na světě. Letos se na tento seznam dostala i Češka.

BBC každým rokem sestavuje seznam nejvlivnějších žen světa. Obsahuje silné inspirativní ženy, které svými aktivitami bojují s různými problémy ve společnosti. Do prestižního žebříčku se letos dostala i Češka.

Elena Gorolová působí jako sociální pracovnice v Ostravě. Na seznam se dostala zejména díky jejímu úsilí v boji proti nuceným a řízeným sterilizacím, které probíhaly v Československu v období od 70. do 90. let.

BBC zařadilo českou Romku Elenu Gorolovou mezi nejvlivnější ženy roku 2018
Zdroj: Paměť Romů/YouTube

Příčinou byla údajná vysoká porodnost romských žen. Vyhrožováno pak bylo Romkám až do roku 2007 – byly nuceny podepsat souhlas k podvázání vaječníků, pod nátlakem nepříjemných vyhrůžek.

Gorolová ke sterilizaci přistoupila také. Byla před porodem, bez informací a čelila obrovským bolestem. Rozhodla se proto proti takovému přístupu bojovat. To se jí nakonec i povedlo, lékaři již nucenou sterilizaci nevykonávají. Pomohla dalším ženám, nyní chce, aby byly odškodněny.

Snaží se bojovat i proti dalším formám diskriminace.

„To ještě pořád přebývá, že romské maminky jsou společně na jednom pokoji. Říkám si, pokud si to vyloženě romská maminka přeje, že má s kým mluvit – v pořádku. Osobně bych to nechtěla. Jenom z toho důvodu, že máme právo být i s ostatními,“ uvedla Gorolová pro Radiožurnál.

 

Do žebříčku se zařadily ženy ze všech koutů světa. Dostala se sem např. devatenáctiletá Alina Anisimova, která vede kosmickou vesmírnou školu v Kyrgyzstánu, jejímž cílem je vyslat první vesmírný satelit do vesmíru, ale také Reyhan Jamalova, jež ve svých 16 letech založila firmu zabývající se obnovitelnými zdroji energie.

Televize si všimla i japonské Setsuko Takamizawy, která se ve svých devadesáti letech učí anglicky, aby pomáhala turistům, kteří navštíví Tokio při olympijských hrách v roce 2020.

Domů
Sdílet
Diskuse