Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. listopadu 2018 14:34
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Městečko na Aljašce neuvidí dalších 65 dní slunce. Naposledy zapadlo v neděli, teď přichází polární noc

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Více než 4 tisíce obyvatel si již na situaci zvykly.

Pokud dokážeš vydržet zavřený ve svém pokoji bez přísunu slunečního světla celé hodiny a dny, městečko Utqiagvik na Aljašce by mohlo být tvou vysněnou destinací. Možná ho spíše znáš pod předchozím jménem Barrow, ale místním obyvatelům na názvech momentálně nezáleží.

Minulou neděli jim na oběd zapadlo slunce a městečko se ponořilo do dlouhé polární noci. Nejdříve se sluneční paprsky vynoří až 23. ledna, což znamená, že polární noc bude trvat 65 dní.

Pouliční osvětlení bylo už dopředu pořádně připraveno a otestováno, protože kdyby nefungovalo, pro 4 tisíce obyvatel by to znamenalo pohromu.


Nejde samozřejmě o žádný nový fenomén. Místní obyvatelé si už na pravidelnou polární noc zvykli, protože se opakuje každý rok. Městečko Utqiagvik se do médií i tak vždy dostane jako první, což je logické, protože je mezi několika známějšími aljašskými městy nejseverněji.

Meteorolog americké CNN Judson Jones na účet polární aljašské noci jen konstatoval, že pokud člověk bydlí za polárním kruhem, v zimě jednoho dne přijde chvíle, kdy slunce zapadne a naráz dlouhé týdny znovu nevyjde.

Postupně se do seznamu míst, kde obyvatelé zažívají polární noc, přidávají i města jako Kaktovik, Point Hope či Anaktuvuk Pass. Nejde o žádná obrovská obydlí s desítkami tisíc obyvatel, ale i pár stovek lidí si dokáže nekonečnou noc užít.

Mohl by ses sice obávat deprese, ale po pár dnech bys už ráno vstával bez větších problémů. Pokud tě téma polárního dne či noci zaujalo, určitě si nezapomeň přečíst ani náš rozsáhlejší článek o tom, jak geografie délku dní ovlivňuje.



Domů
Sdílet
Diskuse