Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. ledna 2019 16:27
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Sháním pervitin, zn. levně nebo za sex. Vzpomínáme na kontroverzní obsah českého internetu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jaká stránka byla „hlavním nádražím českého internetu“?

Internet je zvláštní místo, na kterém visí spoustu prazvláštního obsahu. I ten český je bohatý na různé typy bizarních nebo prostě jen prazvláštních kauz, které otřásly jeho vodami. Webové stránky na hraně legality, statisícové pokuty, podivné sekty i podvodné soutěže, to všechno se událo za poměrně krátkou dobu fungování českého internetu.

Počet domén .cz totiž rapidně vzrostl – v roce 2003 existovalo pouze 156 tisíc domén končících na českou koncovku, o pět let později už půl milionu a v roce 2017 to bylo už více než 1,3 milionu zaregistrovaných domén.

Mimochodem, jedna z nejdelších českých domén má 63znakový název hryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhryhry.cz a už tohle dokazuje, že kreativita internetovým Čechům rozhodně nechybí.

Sháním pervitin, zn. levně nebo za sex. Vzpomínáme na kontroverzní obsah na českém internetu
Sháním pervitin, zn. levně nebo za sex. Vzpomínáme na kontroverzní obsah na českém internetu

Vesmírní lidé

„Andělé nebe varují před očipováním a zotročením lidí! Nenecháme se očipovat,“ referuje Ivo Benda na svém webu vesmirni-lide.cz. Právě tato stránka se stala ohromně populární mezi uživateli různých fór právě pro svou bizarní oddanost k nadpozemským bytostem a strachu z ještěrů z pekel. Webová stránka vznikla už v roce 2001.

Právě jistý pan Ivo Aštar Benda na ní kromě mnoha materiálů zveřejnil přepis své telepatické komunikace s Vesmírnými lidmi. Sepsal jejich tajemná poselství, ze kterých vzešlo deset knih. Vesmírní lidé jsou sekta vycházející z americké Nebeské brány. 

Devětatřicet z nich si v roce 1997 v kalifornském San Diegu obléklo stejnou černou uniformu s trojúhelníkovým znakem a následně spáchali pomalým udušením hromadnou sebevraždu. Chtěli na onen svět – do vzdáleného vesmíru, který byl podle nich ten domovský. 

Čeští vesmírní lidé takové sebevraždy odmítají. Hlásají lásku a boj proti temnotě a proti očipování zlými ještěry z pekel. Po roce 2002 však příznivců začalo rapidně ubývat a Vesmírní lidé tak skončili jako podivínský projekt pro pobavení internetových vod.


Sháním pervitin, zn. levně nebo za sex. Vzpomínáme na kontroverzní obsah na českém internetu
Sháním pervitin, zn. levně nebo za sex. Vzpomínáme na kontroverzní obsah na českém internetu

Kompost

Pokud si ještě vzpomínáš na extrémně cynický a černohumorný devadesátkový pořad Česká soda vysílaný na České televizi, neměl by ti uniknout web Kompost.cz – jedna z největších definic české internetové svobody, vzniklá v roce 2001.

Šlo o server s podobným zaměřením právě jako Soda – velmi nekorektní humor, který měl ještě tu výhodu, že vždy reagoval na aktuální témata, která se zrovna udála. V tom byl internetový svět, oproti tomu televiznímu, nedosažitelný. Takováto míra svobody a nekorektního humoru byla pro tehdejší internetovou populaci zcela neznámá. Možná i proto portál získal v roce 2002 a 2003 cenu Český zavináč.

Kromě toho ale vzbudil i masu rozporuplných reakcí. Zvláště stránka ss-mann.cz, parodující tehdejší podobu největšího českého vyhledávače seznam.cz a zobrazující nacistickou symboliku, se mnoha lidem zdála za hranou.

Kompost reagoval na podobu internetu i v roce 2005, kdy byl založen Kompost blog s podtitulem „megablog pro všechny hodný lidičky, který chtějí rozdávat radost, xixi“ , jenž parodoval některé známé stereotypní nešvary nejen českých blogerů. Web začal ve své znám podobě upadat následující rok, ale dodnes existuje jako částečně uzavřená komunita pro příznivce tohoto humoru.


Sháním pervitin, zn. levně nebo za sex. Vzpomínáme na kontroverzní obsah na českém internetu
Sháním pervitin, zn. levně nebo za sex. Vzpomínáme na kontroverzní obsah na českém internetu

První kinorip Simpsonových ve filmu je z Česka

Tato kauza by nebyla zase tak kontroverzní, pokud by se natolik nedotkla v té době tolik rozvíjejícího pirátského světa. První kinorip extrémně očekávaného snímku Simpsonovi ve filmu totiž pocházel z Česka  den před premiérou v USA.

V den promítání tohoto filmu vešel do českobudějovického kinosálu CineStar devatenáctiletý mladík Josef Š. S sebou neměl popcorn ani studený nápoj jako ostatní diváci, do sálu si propašoval kameru, se kterou tajně zachytil celý film včetně hlav dalších spolusedících diváků. Výsledný soubor pak nahrál na pirátské servery.

Domů
Sdílet
Diskuse