Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. ledna 2019 16:50
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

6 z 10 Islanďanů změnilo své každodenní návyky, aby ochránili životní prostředí. 6 z 10 Čechů neudělalo pro ekologii nic

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Změna klimatu ovlivnila Islanďany, aby změnili své každodenní návyky a chovali se k planetě lépe.

Stále víc a víc je potřeba myslet na životní prostředí. Planeta Země se nachází v krizi, její povrch zamořují plasty, ovzduší nebezpečné plyny a je jen na nás, jak s tím dále naložíme. Jaký vztah mají k ekologii obyvatelé Islandu zjistil nový průzkum agentury Gallup. 

Národ, jenž je znám svým mimořádně kladným vztahem o ekologii, totiž podle dotazníku dopadl nadmíru dobře. Rovných 62,6 % Islanďanů skončilo se svými nežádoucími návyky a změnilo je, aby zmírnili svůj dopad na planetu. 

Více než polovina Islanďanů změnila své každodenní návyky, aby ochránila životní prostředí
Více než polovina Islanďanů změnila své každodenní návyky, aby ochránila životní prostředí Zdroj: falco/pixabay.com

Mezi změny, které ve svém každodenním životě učinili, patří např. úprava svého rozhodování a chování při nákupech. Takhle změnilo svůj život 51,6 % z nich.

Co přesně to znamená, může mít více vysvětlení, některé z nich se přitom už se dostávají i do naší domoviny. Ekologičtější nákupní mravy zavádí ve svých řetězcích některé české hypermarkety, např. když místo klasických igelitových tašek zavádí papírové nebo ze speciálních rozložitelných materiálů (psali jsme zde).

Okolo 25,2 % Islanďanů pak upravilo svůj přístup k cestování, kde využívají ekologičtějších alternativ. Vyplynulo z něj, že „nějaké kroky“ vstříc ekologii podniklo na 38 procent našinců, 58 procent z nich přitom pro ekologii neučinilo vůbec nic.

Domů
Sdílet
Diskuse