Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. ledna 2019 10:56
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Děsivé fotky pacientů před a po lobotomii. Stala se z nich neškodná zvířátka, konstatoval lékař

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zákrok, který se ve světě nikdy neměl rozšířit.

Psychiatrické poruchy byly kdysi vnímány úplně jinak. V historii se snažili lékaři pomoci s mentálními útrapami svým pacientům všemožnými způsoby, předepisovali jim různé látky či léky, ale ve 20. století se objevil i portugalský neurolog Egas Moniz.

Vymyslel leukotomii, za což později získal i Nobelovu cenu, a tak se jeho postup rychle rozšiřoval do světa. Moniz začal duševně nemocné pacienty léčit tak, že jim do lebky navrtal díru a nakonec fyzickým zásahem do mozku způsobil přerušení části nervových spojení přímo v mozkové hmotě, což mělo ve většině případů za výsledek změnu chování člověka.

Nevadilo, že mnozí lidé po zákroku zemřeli, nebyli schopni mluvit a byli dezorientovaní, Moniz svým přístupem k léčbě inspiroval i Američana Waltera Freemana. Ten si leukotomii oblíbil, ale brzy se mu zdála příliš komplikovaná. Vrtání děr do lebky pacienta zabralo delší dobu, a tak jednoho dne vymyslel lobotomii.

K jejímu provedení mu postačoval sekáček na led, který pacientovi nacpal přes očnici až do mozku. Při zákroku nadzvedl oční víčko člověka, vrazil mu tam sekáček na led a kladívkem ho dopravil do mozku.

Sám říkával, že sekáček skončil několik centimetrů v mozkové hmotě. Freeman ním pak začal hýbat a otáčet. Dohromady měl za svou kariéru provést téměř 3 500 lobotomií, ale nikde nenajdeš přesné záznamy o tom, jak každý pacient dopadl.

Bez okolků přitom přiznával, že část z pacientů zemře, avšak ve svých studiích analyzujících lobotomie vždy konstatoval, že duševně nemocným lidem opět přinesl do života štěstí.

Mnohé pacientů si také fotil, a tak se nyní můžeš podívat na to, jak vypadali před a po zákroku. Všimni si i popisků k jednotlivým fotkám, kde při jedné ženě napsal, že se z ní po lobotomii stalo ukázkové domácí zvířátko. 

Domů
Sdílet
Diskuse