Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. února 2019 2:57
Čas čtení 1:02
Matúš Majer

Mladí lidé mají raději hudbu ze 60. až 90. let než současné hity z rádia, tvrdí vědci

HUDBA HUDBA RAP
Uložit Uložené

Výzkum amerických vědců vypovídá o kvalitě dnešní hudby.

Pokud bychom měli definovat, co poslouchají mladí lidé, nedokázali bychom to vyjádřit jedním slovem. V Česku hraje důležitou roli rap a nepochybně hned po něm následuje elektronická hudba. V čele stojí drum and bass, techno, house a komerční EDM.

Samozřejmě u nás figurují i jiné žánry jako rock či metal, ale jen málo lidí upřímně řekne, že miluje klasické současné rádiové hity. Kdys je naposledy poslouchal ty? Bylo to před měsícem či rokem?

Mnoho lidí si na Spotify či Apple Music pustí Arianu Grande či Post Malona, ale mnoho těchto hitů rychle odchází do zapomnění a ve světě hudby nechávají jen malou stopu. Vyplývá to ze studie vědců z University of New York. Ta bohužel není v online formě, ale její přesnou analýzu si můžeš přečíst například v britském magazínu Metro.

643 mladých lidí ve věku 18 až 25 let zařazovalo množství hudebních ukázek do své éry, přičemž šlo především o známé rádiové hity. A výsledky jsou jednoznačné – hudbu z 20. století mladí lidé znají víc, dokáží ji přesněji zařadit a znají interpreta i název songu.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Samozřejmě to nemusí znamenat, že tuto hudbu lidé ve věku 18 až 25 let i častěji úmyslně poslouchají, ale minimálně k ní mají větší citový vztah. A v podstatě to dává smysl. Který track z tohoto století ti opravdu vzbudil rozruch v uších?

Vše navíc podtrhuje komentář vedoucího studie, Dr. Wallische. „Spotify byl uveden v roce 2008, tedy později než 90 % zkoumaných písniček. Znamená to, že mileniálové tím pádem nejenže vědí o starší hudbě, ale sami ji aktivně vyhledávají, i když není přirozenou součástí jejich života.“

Mladí ľudia majú radšej hudbu zo 60. až 90. rokov než súčasné hity z rádia, tvrdia vedci
Mladí ľudia majú radšej hudbu zo 60. až 90. rokov než súčasné hity z rádia, tvrdia vedci Zdroj: pixabay

Domů
Sdílet
Diskuse