Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2019 19:19
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Většina Čechů dává spropitné jen několik desetikorun, třetina v řádech korun

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Průzkum STEM/MARK pro společnost Storyous vyznívá jasně. Češi nedávají moc vysoká dýška.

Výše spropitného je jednou z častých témat při návštěvách restaurací zejména v cizině. V Zatímco v Asii je dýško bráno téměř jako urážka, v Belgii a Nizozemsku není vyžadováno a v Itálii je v restauracích již zahrnuto jako přirážka na účtence, v Česku je od spokojeného konzumenta očekáváno.

Na to, kolik korun jsou Češi ochotni při placení dát navíc, si posvítila agentura STEM/MARK. Podle jejich průzkumu nechá průměrný našinec obsluze 20 až 40 korun. Devadesát procent přitom bere spropitné jako výraz toho, že byl servis v naprostém pořádku. 

Dva ze tří Čechů nenechává dýško jako samozřejmost, ale až podle zásluh personálu. 17 procent mužů využívá spropitné i jako flirtovací metodu a chce takto zanechat dojem na svůj protějšek.

Většina Čechů dává spropitné jen několik desetikorun, třetina v řádech korun
Zdroj: maxpixel.net

Deset procent z celkové částky – poměr, který je u nás očekáván jako standard – dává každý pátý Čech, okolo 70 procent nechává jen několik desetikorun. Třetina pak zaokrouhluje na koruny. 

„Lidé nemají jasno o výši spropitného. Obecné doporučení je deset procent z útraty – tím nikdy nic nezkazíte. Pokud se ovšem číšník i kuchař postarali o nezapomenutelný večer či skvěle zvládli rodinnou oslavu, je dobré je odměnit ještě lépe,“ vysvětluje šéf společnosti Storyous Igor Třeslín.

Domů
Sdílet
Diskuse