Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2019 12:27
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

V Praze stávkují tisíce středoškoláků. Upozorňují na klimatické problémy

REFRESHER
Uložit Uložené

Do ulic vyšly tisíce mladých lidí, kteří následují výzvu Grety Thunberg.

Švédka Greta Thunberg, která je ve svých 16 letech nominována na Nobelovu cenu, rozjela loni na podzim projekt Fridays for Future. Na protest proti ničení klimatu chodila tiše demonstrovat místo školy každý pátek před švédský parlament. Jejího rozhodnutí si brzy všimla média a další studenti, kteří se k ní začali přidávat.

Vznikla celosvětová výzva, která dnes dosáhla svého naplnění. Po světě probíhá celkem 1659 akcí. Ve Francii jich bude více než 200, ve Velké Británii 107, ve Spojených státech 158 a 48 v Austrálii.

V České republice stávka probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Rakovníku, Českém Krumlově, Pelhřimově a Třeboni. Oficiální výzvu Friday for Future ČR už podepsaly více než čtyři tisíce lidí a akce v hlavním městě se setkala s obrovským ohlasem.

Od Malostranského náměstí přes Náměstí Republiky a Václavské náměstí prošel průvod, který skončil zpátky na Malostranském náměstí. Tam probíhají projevy odborníků na téma klimatu a projevy z řad studenstva. 

Protestu se zúčastnily tisíce studentů, kteří zaplavili centrum s barevnými cedulemi, ampliony a připravenými pokřiky na protest proti ignoraci klimatických změn. Mezi pražské protestující jsme vyrazili a zeptali se jedné skupinky, proč se protestu zúčastnila. 

Devatenáctiletá studentka Blanka ze zahradnické školy v Mělníku nám prozradila, že protest je pro ni způsob, jak ukázat, že něco není v pořádku. Podle ní by se s měnícím klimatem mělo začít už konečně něco dělat. 

Domů
Sdílet
Diskuse