Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2019 12:35
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Indický boháč věnoval 7,5 miliardy dolarů na charitu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jeden z největších filantropů na světě.

V Indii žije více než 1 miliarda lidí, zemi zanedlouho čekají volby a spolu s intenzivním ekonomickým růstem se i v této zemi objevují problémy. Zatímco mnohým lidem se podařilo vymanit z chudoby do střední třídy, miliony obyvatel zůstávají bez peněz.

I tyto sociální problémy se už roky snaží adresovat druhý nejbohatší Ind Azim Premji, který šéfuje společnosti Wipro.

Společnost, která kdysi začala jako zemědělský projekt, je dnes technologickým gigantem. Jak informuje CNN, dohromady zaměstnává více než 160 tisíc lidí, takže výrazným způsobem stimuluje indickou ekonomiku. Přesto její šéf zbytečně nehromadí miliardy a za poslední roky už daroval více než 21 miliard své nadaci Azim Premji Foundation.


Tentokrát se i v souvislosti s výzvou Giving Pledge, kterou kdysi založil Bill Gates, aby motivoval miliardáře věnovat peníze na charitu, rozhodl nadaci darovat zatím největší balík peněz. Samozřejmě nejde o hotovost, kterou by přesunul z jednoho účtu na druhý. Namísto toho nadaci věnoval akcie své společnosti v hodnotě více než 7,5 miliardy dolarů, což je bezkonkurenčně největší jednorázový dar, jaký byl kdy v Indii předán.

Nadace tohoto miliardáře se v Indii zabývá zejména podporou vzdělávání, přičemž provozuje vlastní univerzitu Azim Premji University v Bengalúru, kde žije více než 6 milionů lidí a jde o třetí největší indické město.

Domů
Sdílet
Diskuse