Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2019 15:20
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Česká Wikipedie bude ve čtvrtek vypnuta. Protestuje proti ohrožení svobodného internetu

TECH ČESKO
Uložit Uložené

Česká verze Wikipedie zažije black-out. Její editoři chtějí upozornit na reformu zákona o autorském právu.

Editoři Wikipedie ohlásili výpadek české odnože. Je naplánován na čtvrtek tohoto týdne – v tento den nebude web fungovat. Editoři tím protestují proti plánované reformě autorského práva, který by se dotkl mnoha webů. Přímo Wikipedie je ale ve schválených výjimkách a zákon by se na ni neměl vztahovat, např. spolu s webem GitHub.

„Rozhodnutí o black-outu české Wikipedie učinila česká komunita dobrovolníků, kteří se obávají, že směrnice zasáhne svobodný internet jako takový. Je pravda, že článek 13 výslovně uvádí, že se netýká nekomerčních internetových encyklopedií (což je Wikipedie), nicméně zbytek směrnice se na nás potenciálně vztahuje včetně článku 11,“ řekl pro REFRESHER předseda rady české Wikipedie Vojtěch Dostál.

Česká Wikipedie bude ve čtvrtek vypnuta. Protestuje proti ohrožení svobodného internetu
Zdroj: Wikipedie

Podle něj web stojí rozkročen uvnitř svobodného internetu. „Z každého článku vedou odkazy na různé databáze, prameny informací. Když směrnice vstoupí v platnost, situace pro provozovatele mnohých takových webů se výrazně zkomplikuje. I kvůli tomu bude internet méně svobodný a Wikipedie méně kvalitní,“ myslí si.

Evropský parlament má o reformě zákona hlasovat na přelomu března a dubna. Platformy, jakými jsou např. Google nebo Facebook, budou potřebovat licenci na autorsky chráněná díla – zákon má chránit umělce, spisovatele a novináře a zajistit nárok na podíl z licencování jejich díla. 

Bez této licence budou moci online platformy používat jen krátké úryvky, zatím ale není jasné, jaký rozsah těchto úryvků bude v praxi moci být. Podle odpůrců tak může mít tento zákon na svědomí horší možnosti sdílení informací

Domů
Sdílet
Diskuse