Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2019 15:27
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Nad Zemí vybuchl meteor, který byl 10krát silnější než atomová bomba shozená na Hirošimu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

NASA informovala o meteoru z prosince.

Nad zemským povrchem v prosinci vybuchl obrovský meteor, avšak vědci si ho nejdříve ani pořádně nevšimli. Jak píše BBC, NASA informovala veřejnost o tom, že meteor explodoval 18. prosince nad Beringovým mořem nedaleko pobřeží Ruska, ale vesmírné těleso nedopadlo na naši planetu.

Meteor explodoval ve výši přibližně 25 kilometrů nad povrchem a vliv výbuchu zasáhl zejména mořskou hladinu, což je hlavní důvod, proč se meteor v prosinci nedostal do světových médií.


NASA prohlásila, že meteor při výbuchu disponoval energií 173 kilotun, což je desetkrát více než energie, kterou vypustila exploze atomové bomby shozené americkou armádou na japonské město Hirošima na konci druhé světové války. Little Boy měl sílu přibližně 15 kilotun, takže ve srovnání s meteorem byl pouze mladším příbuzným.

Agentura zdůraznila význam meteoru, protože pozorování ukázalo, že šlo o druhý nejsilnější výbuch meteoru na zemském povrchu či nad ním za posledních 30 let. Silnější byl jen dopad meteoritu v Čeljabinsku z roku 2013. Takový silný výbuch meteoru přitom zaznamenáváme jen dvakrát či třikrát za století, potvrdili odborníci z NASA.

Z pochopitelných důvodů výbuch meteoru nezpůsobil žádná zranění ani škody, protože se většina energie rozptýlila v mořské vodě a vzduchu. Kdyby však takový meteor s poloviční silou oproti čeljabinskému meteoritu dopadl na planetu, mohl by scénář vypadat mnohem hůře.

Domů
Sdílet
Diskuse