Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. března 2019 10:13
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Blokování lidí na sociálních sítích může být znakem egománie, tvrdí špičkový psychoanalytik

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Utíkat před hejtem prý nikdy nic nevyřeší.

Bez sociálních sítí by byl svět extrémně odlišný. Podle mnoha názorů na nás mají dobrý vliv a lidi sbližují i přes velké dálky, podle ostatních však sociální sítě nic dobrého neznamenají.


Sdílení fotek na Instagramu či Facebooku je dobře známým fenoménem a pokud nám někdo napíše něco nepříjemného, mnoho z nás to naštve. Spousta takových komentářů se maže a jejich autoři blokují, zvláště pokud je to něco vulgárního.

Jak však říká známý psychoanalytik a kognitivní terapeut Steve McKeown, který vede vlastní britskou kliniku, to není úplně dobré řešení. I přesto, že jsou lidé vulgární a nenávistní, mazání jejich komentářů a blokování autorů může být znakem lehké egománie.

Blokovanie si ľudí na sociálnych sieťach môže byť znakom egománie, tvrdí špičkový psychoanalytik
Blokovanie si ľudí na sociálnych sieťach môže byť znakom egománie, tvrdí špičkový psychoanalytik Zdroj: unsplash

Pokud se nedokážeme vypořádat s negativní zpětnou vazbou v online světě, v tom reálném se nám to může vrátit mnohem více. „Blokování se dnes stalo zcela normálním a běžným. Utíkáme díky němu před trapnými pocity, depresí či úzkostmi, ale co když toho člověka potkáme na nákupu nebo v posilovně?“

Mazání negativních komentářů je podle terapeuta znak toho, že se sami nepřijímáme takovými, jakými skutečně jsme. Ideálním řešením je podle něj napsat odpověď nebo jednoduše zprávu ignorovat – pokud je z cesty, lidé si to uvědomí a pokud mluví pravdu, problém zřejmě nebude v komentáři, ale v tvém sebevědomí.

Domů
Sdílet
Diskuse