Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. dubna 2019 11:26
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Ženám se spí lépe se psy než s muži, zjistili výzkumníci ve studii

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pes pro ženy vytváří větší pocit bezpečí a pohodlí.

Když měly ženy zhodnotit, zda se jim lépe spí vedle svých lidských partnerů, nebo psů, vyhráli psi. Zajímavé studie od výzkumníků z Canisius College v americkém státě New York se zúčastnilo 962 žen, které s výzkumníky absolvovaly rozhovory, aby bylo možné zhodnotit, kam se účastnice přikláněly.

Studie zjistila, že 55 % účastnic spávalo v jedné posteli se svým psem, 31 % žen zase spávalo s kočkou. Na druhé straně, 57 % všech účastnic sdílelo postel se svým lidským partnerem. Nešlo samozřejmě jen o mužské partnery, ale i ženské partnerky.

Výsledek? Vyhráli psi. Účastnice měly za úkol zhodnotit, jak psi, kočky a lidé ovlivňují jejich spánek. Nejenže výzkumníci u chlupáčů zaznamenali nižší pravděpodobnost, že své majitele probudí v porovnání s kočkami a lidmi, ale ženy se v rozhovorech dokonce vyjádřily tak, že se psy v posteli se cítí pohodlněji a bezpečněji.

Jak se vyjádřila šéfka studie Christy L. Hoffman pro Huffington Post, překvapilo ji, že se ženy cítí bezpečněji se psy než se svými lidskými partnery. Zřejmě se spoléhají na psí schopnost upozornit na hrozící nebezpečí, zatímco lidský partner by mohl klidně dále spát.

Psi se prý umí lépe přizpůsobit i spánkovým návykům lidí a majitele většinou přinutí vytvořit si striktnější spánkový režim, neboť ženy se psy ve studii chodívaly spát i vstávaly dříve než ostatní účastnice. 

Domů
Sdílet
Diskuse