Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. května 2019 19:05
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Sloní mládě zemřelo poté, co si zlomilo obě zadní nohy. V thajské zoo ho nutili „tančit“ i třikrát denně

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Známý slon odešel na věčnost. Nezachránila jej ani petice.

Teprve 3leté mládě slona, přezdívané „Dumbo“ podle slavného stejnojmenného filmu, je po smrti. Zvíře bylo v zajetí nuceno vystupovat údajně až třikrát denně před zraky zvědavých turistů, kteří sledovali, jak slon „tančí“ do rytmu hudby nebo „hraje“ na hudební nástroje.

Zlomil si obě zadní nohy 

V poslední době slon trpěl infekcí trávícího traktu, kvůli čemuž jeho tělo nebylo schopné přijímat dostatečné množství živin. Tím pádem bylo zvíře značně zesláblé, a to až do takové míry, že se zhruba před měsícem zhroutilo pod svou vlastní vahou a zlomilo si obě zadní nohy

Dojít k tomu mělo v momentě, kdy se slon snažil vyprostit z bláta, v němž měl uvízlé přední nohy. „Nejprve se zapřel o zadní pravou nohu, aby se z bláta dostal, ale kost už byla natolik chatrná, že se zlomila. Potom se pokusil z bláta dostat zadní levou nohou, ale ta se zlomila taky,“ uvedla veterinářka, která se o slona starala.

„Dumbo“ (napravo) zachycený na fotografii organizace Moving Animals

Sloní mládě zemřelo poté, co si zlomilo obě zadní nohy. V thajské zoo ho nutili „tančit“ i několikrát denně
Sloní mládě zemřelo poté, co si zlomilo obě zadní nohy. V thajské zoo ho nutili „tančit“ i několikrát denně Zdroj: www.movinganimals.org

Vyprostit se slona podařilo až pracovníkům zoo. Nicméně to, že jsou obě jeho nohy zlomené, nevěděli ještě několik dalších dní. Zvíře tak trpělo se zlomeninami až do 17. dubna (apríl), kdy bylo konečně odvezeno do specializované nemocnice v Krabi, kde zranění objevili za pomoci rentgenových snímků.

V té době už ovšem odborníci nebyli schopni zvířeti dostatečně pomoci. Slon zemřel tři dny po převozu do nemocnice, na jehož pozemku byl následně také pohřben. Okolnosti úmrtí slona a zda nějakým způsobem pracovníci zoo porušili zákon, má být nyní předmětem vyšetřování. 

Petice jej nezachránila 

„Dumbo“ se stal známým po celém světě už začátkem tohoto roku, kdy byla spuštěna petice, která bojovala za jeho vysvobození ze zajetí. Podepsalo se pod ni přes 200 tisíc lidí, ale ani to nestačilo na to, aby byl zvířeti dopřán lepší život. 

Thajská zoo vlastní ještě několik dalších slonů, kteří rovněž vystupují před platícími diváky. A pokud bude mít vedení zájem, může si místo zemřelého „Dumba“ zakoupit nové sloní mládě, které nahradí jeho místo. Zákon jim v tom nebrání.

Domů
Sdílet
Diskuse