Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2019 13:37
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Vědci objevili nový druh plastového znečištění a je pořádně nebezpečné

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na skalách vzniká obrovský plastový problém.

O plastovém znečištění se v dnešní době informuje opravdu hodně a věnuje se mu i množství vědeckých studií. Jak však znepokojeně zjistili vědci, nebezpečným hráčem je aktuálně nový typ znečištění plasty, o kterém se dosud nevědělo.

Množství plastového odpadu se nachází v mořích a oceánech a často se stává, že se kusy vyplaví na pobřeží, čehož výsledkem jsou například zamořené pláže. Situace je problematičtější tím, že se některé miniaturní plastové částečky zachytí o skály na pobřeží, čímž vytvářejí jakousi kůru, kterou dnes vědci slangově označují jako plasticrust.

Vedci objavili nový typ plastového znečistenia a je poriadne nebezpečné
Vedci objavili nový typ plastového znečistenia a je poriadne nebezpečné Zdroj: Gestoso et al., Sci. Total Environ.

Tento plasticrust pravděpodobně vznikl nárazy větších plastů o skalnaté pobřeží. Problém však není jen to, že se mikroplasty zachycují o skály z vnější strany, ale také skutečnost, že částice vcházejí do trhlin ve skalách, nebo nárazy vytvářejí nové. Místo krabů či řas, tedy původních obyvatel, tak ve skalních dutinách brzy budeme nacházet stále více plastů.

Za plastové znečištění může zejména látka polyetylén, která se používá zejména v jednorázových předmětech jako igelitky či plastové obaly na jídlo. V nejproblematičtějších místech, například na Madeiře, pokrývá plasticrust přibližně 10 % povrchu všech skal, což jsou alarmující výsledky.

Je tu však i pozitivní zpráva. Ve svých výzkumech vědci objevili, že některé řasy, spolu s mořským slimákem druhu Littorina littorea, se v okolí plastového odpadu množí, což může naznačovat, že se plasticrustem dokáží živit a tak pomáhat jeho redukci. Velmi nebezpečné je však kvůli znečištění mořské vody a zabíjení mořských živočichů.

Naše plasty tak již začaly ničit nejen moře a souš, ale také hranici mezi nimi. Předpoklady říkají, že v příštích letech bude plasty pokryto stále více skal a plasticrust je hrozba, kterou nesmíme brát na lehkou váhu.

Vedci objavili nový typ plastového znečistenia a je poriadne nebezpečné
Vedci objavili nový typ plastového znečistenia a je poriadne nebezpečné Zdroj: Gestoso et al., Sci. Total Environ.
Domů
Sdílet
Diskuse