Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2019 20:27
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Magické houby mají řadu zdravotních benefitů, tvrdí vědci. Riskuješ však psychózy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Látka psilocybin může prospívat psychickému zdraví.

Psychedelická látka psilocybin je ve většině zemí světa zakázána. Halucinogen obsahuje více než stovka různých druhů hub, přičemž všechny jsou v řadě zemí považovány za ilegální, stejně jako ostatní drogy.

Jelikož se v Kanadě nedávno zlegalizovala marihuana, magické houby se staly atraktivnějšími. Jedí se syrové, uvařené, usušené i rozmixované. A jelikož jsou stále populárnější, přibývají i studie na adresu jejich zdravotních benefitů.

Magické huby majú hromady zdravotných benefitov, tvrdia vedci. Riskuješ však psychózy
Magické huby majú hromady zdravotných benefitov, tvrdia vedci. Riskuješ však psychózy Zdroj: unsplash

Jedna z nich zjistila, že magické houby pomáhají pacientům se sebevražednými myšlenkami, s úzkostí, obsedantně-kompulzivní poruchou, závislostí na alkoholu či tabáku.

Lidé, pro které už život mnoho neznamená, na psilocybinu zažívají prý „nejdůležitější momenty svého života“. V depresi tak houby pomáhají najít nové světlo, informuje portál Toronto Sun.

Účinky na depresi přitom nejsou jen krátkodobé, podle několika výpovědí je po požití psilocybinu život světlejší i nejbližších několik týdnů. Různé zdravotnické organizace sice benefity látky uznávají, ale dodávají, že jde prakticky o klam. „Lidé slyší, vidí či cítí věci, které ve skutečnosti neexistují. Kvůli tomu zažívají jiné pocity, kromě úzkosti či nevolnosti,“ vyjádřila se Health Canada.

Magické huby majú hromady zdravotných benefitov, tvrdia vedci. Riskuješ však psychózy
Magické huby majú hromady zdravotných benefitov, tvrdia vedci. Riskuješ však psychózy Zdroj: John Hopkins University

Pozitivní zprávy o magických houbách jsou sice pozitivními novinkami, ale je třeba je brát s rezervou. Na vědeckém poli totiž v současnosti není žádná studie, která by zkoumala jejich dlouhodobé požívání. Existují dohady, že jedním z nejzávažnějších vedlejších účinků mohou být přibývající psychózy.

Pojem psychóza pochází ještě z dob minulého století, kdy se všechny mentální poruchy rozdělovaly mezi neurózy a psychózy. Při neuróze je člověk mimo duševní rovnováhu, při psychóze už ztrácí pojem o realitě a přestává mít schopnost rozlišovat skutečnost od domněnky, snu či představy.

Magické houby tak sice mohou mít fantastický vliv na mentální stav člověka, jejich dlouhodobé požívání je však ještě třeba pořádně zkoumat. Potenciální vedlejší účinky jsou totiž opravdu vážné.

Domů
Sdílet
Diskuse